Son yıllarda enflasyondan dolayı mazot, gübre, ilaç ve işçi maliyetlerindeki artış, zeytinciliği kârsız hale getirdi. Geçen sene 25 liradan alınan mazot, bu sene 43 liradan alınıyor. Zeytin ağaçlarının bakımında kullanılan gübrenin fiyatı da geçen seneye göre 9 kat arttı. İşçilik maliyetlerindeki artış da zeytinciliği kârsız hale getiren faktörlerden biri.
Duvar’dan Pelin Akdemir’in haberine göre, maliyetlerin artması ve rekoltenin düşmesi nedeniyle zeytin üreticileri zor durumda. Koşullara dayanamayan zeytin üreticileri, zeytinlik arazilerini maddi durumu iyi olan kişilere satmaya başladı. Zeytinlik alanlarının yüzde 60’ı bölge dışından gelen kişilere satıldı. Satılan arazilerin yarısından fazlası ise bakımsız hale geldi. Zeytin ağaçlarına bakım yapılmadığı için zeytinlikler yok olmaya başladı.
Kuraklık ve aşırı hava olayları zeytin ağaçlarına zarar veriyor ve rekolteyi düşürüyor. Geçen sene mart ayındaki aşırı yağışlar zeytinlerin çiçek açmasını engelledi ve rekolteyi düşürdü.
Zeytin üreticileri, maliyetlerin düşürülmesi ve zeytinciliğe desteğin artırılması için yetkililerden yardım bekliyor. Zeytincilik yok olursa, Tirilye’nin “zeytin cenneti” ünvanı da tarihe karışacak.