Tatlı ve aromatik tadıyla bilinen tarçının, yaşlı yetişkinlerde ve prediyabetik bireylerde çalışma belleğini artırdığı ve prefrontal kortekse kan akışını iyileştirdiği kaydedildi. Ayrıca tarçının Alzheimer hastalığındaki gibi tau proteinlerinin birikimini engellediği, kolesterolü düşürdüğü ifadeleri kullanırken açlık glikozunu ve HbA1c seviyelerini azalttığı ve insülin hassasiyetini artırdığı da kaydedildi.
Zerdeçal kökünden elde edilen kurkuminin, Alzheimer hastalığındaki beta-amiloid plaklarını azaltabileceği bilinen bir polifenol karışımı olduğu biliniyor. Özellikle emilimi artırılmış bir kurkumin özütünün (Longvida) hafızayı ve dikkati kısa sürede iyileştirebildiği kanıtlandı. 4 hafta devam eden bir çalışmada, kurkumin takviyesinin işleyen belleği, enerji seviyelerini, sakinliği ve hatta psikolojik stresin neden olduğu yorgunluğu ciddi oranda azaltabildiği görüldü.
Anti-enflamatuar özelliklere sahip olan zencefil, nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlayabilir ve oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerinin yaşlanmasını ve ölümünü engelleyebilir. Zencefilin doğal bir antiemetik olduğu bilinirken bu baharat bulantı ve kusmayı azaltmada da yardımcı olabilir. Fakat zencefil doğal antikoagülan özelliklere sahip olduğundan kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir.
Biberiye otu da beyin gelişimine olumlu katkılarıyla biliniyor. Alzheimer gibi bir hastalığa karşı beyni koruyan biberiye otu sadece kokusuyla bile hafızayı güçlendiriyor.