İşitsel korteksin, beynin temporal lobunda yer aldığını ifade eden Sharma, “Tanıdık bir melodi bir kez duyulduğunda, beyniniz şarkının geri kalanını tahmin eder ve eksik parçaları doldurmaya çalışır. Bu süreç, beynin ilgili bölgelerinin aşırı aktif hale gelmesine neden olur” diyor.
Kulak kurdunu durdurmak kolay olmasa da birkaç etkili yöntem mevcut:
Bulmaca çözmek, bir kitap okumak veya matematik problemleriyle uğraşmak gibi zihinsel odaklanma gerektiren aktiviteler, beyninizi farklı bir yöne kanalize edebilir. Ancak bu yöntem herkes için kalıcı çözüm sunmayabilir.
REKLAM FİRMALARININ STRATEJİSİ
ŞARKIYI BAŞTAN SONA DİNLEYİN
SAKIZ ÇİĞNEYİN VEYA BİR ŞEYLER ATIŞTIRIN
Özellikle basit melodilere ve akılda kalıcı ritimlere sahip şarkılar, bu fenomeni tetikliyor. Sharma, “Şarkının en akılda kalıcı kısmı genellikle nakarattır ve bu bölüm tekrar tekrar beynimizde çalar. İşte bu nedenle reklam satış stratejilerinde oldukça etkilidir” dedi.
Uzmanlar, kafanıza takılan melodiyi tamamen dinlemenin beyninizde oluşan eksik döngüyü tamamlamaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Ancak, bazı insanlar için bu yöntem pek tercih edilmeyebilir.
Araştırmalar, sakız çiğnemenin işitsel korteksi meşgul ederek kulak kurdunu kesintiye uğratabileceğini gösteriyor. Çıtır bir şeyler yemek de benzer bir etki sağlayabilir.
YENİ BİR MELODİYLE DİKKATİNİZİ DAĞITIN
KULAK KURTLARI HAYATIMIZIN BİR PARÇASI
Daha neşeli veya sevdiğiniz başka bir şarkıyı dinlemek, kulağınıza yapışan melodiden kurtulmanın etkili bir yoludur. Örneğin, hareketli bir dans müziği açabilir ve zihninizi bu yeni şarkıya odaklayabilirsiniz.
Uzmanlar, kulak kurdunun tamamen önlenemese de yönetilebileceğini belirtiyor. Dr. Sharma, bu durumun beynin çalışma şekline dair ilginç bir ipucu sunduğunu vurguluyor.
Dr. Sharma, “Beynimiz, algıladığı bir melodiyi tamamlamaya programlı. Bu doğal döngüyü anlamak ve doğru yöntemlerle kontrol etmek mümkün” diyor.