Yedi ay süren bu klonlama işlemi 50 bin dolara mal olmuştu. Bu iki yavru kedi, ABD’de ticari olarak klonlanan ilk evcil hayvanlar arasındaydı.
Diken’in WIRED‘dan aktardığına göre, en büyük evcil hayvan klonlama şirketinin müşteri hizmetleri müdürü, hayvan sahiplerine klonlanmış yeni evcil hayvanlarıyla tanışana kadar rehberlik ediyor.
Şirket yetkilisi, sürecin ilerleyişini şu sözlerle özetliyor:
“Müşterilerimizin yarısı bize evcil hayvanları öldükten sonra geliyor. Yas tutuyorlar. Yasla başa çıkmanın bir yolunu bulmaya çalışıyorlar, bu yüzden Google’da ‘Evcil hayvanınız öldüğünde ne yaparsınız’ diye soruyorlar. İşte o zaman bizi görüyorlar ve genellikle ilk konuştukları kişi ben oluyorum. Bu süreçte onların elini tutmaktan mutluluk duyuyorum çünkü bir evcil hayvan öldüğünde, özellikle de ani bir ölümse, birçok insan doğru düşünemiyor. Ölüm sonrası işlerin çok hızlı yapılması gerekiyor.
Bir hayvan öldükten sonra hücreler yaklaşık beş gün canlı kalabilir. Ceset soğutulmalı ama dondurulmamalıdır çünkü dondurmak hücrelere zarar verir. Genellikle ölen hayvanın kulağından bir parça isteriz. Kulak dokusu dayanıklıdır; çok iyi çalışır. İnsanlar evcil hayvanlarının kulağının bir parçasının eksik olduğunu düşünmek istemiyorlar, bu yüzden bu süreç biraz mücadele gerektiriyor.
Numune laboratuvara ulaştığında, ilk yaptığımız dokudan kültürde hücre yetiştirmek, ardından bu hücreleri dondurmak ve saklamaktır. Herkes klonlamaya hazır olduğunda bu hücrelerin bir kısmını New York’taki klonlama laboratuvarımıza transfer ediyoruz.”
Süreç sonunda laboratuvar ortamında oluşturulan embriyolar, taşıyıcı anne olması için yetiştirilen köpek veya kedilere transfer ediliyor. Birkaç denemedeyse bir yavru köpek veya kedi elde ediliyor. Bazen embriyolar taşıyıcı anneye transfer edildiğinde birden fazla yavru alınabilir. Eğer iki ya da üç yavru doğarsa, müşteri hepsini alıyor. Ancak nadiren de olsa bazı müşteriler sadece bir yavruyu alıyor. Üretilen fazla kedi ve köpekler şirket çalışanları tarafından sahipleniliyor.
Köpekleri klonlamanın daha zor olduğunu söyleyen yetkiliye göre bunun nedeni köpeklerin yılda bir ya da iki kez kızgınlık dönemine girmesi, bu durum da yumurtlamaya teşvik etmeyi zorlaştırıyor. Bu süreçte embriyoları donduramadıklarını belirten yetkili şu açıklamayı yaptı: