Su sümbülleri, Asi Nehri’nin Reyhanlı ilçesinden geçtiği kısmında adeta nehri görülmez hale getirdi. Ters akmasıyla bilinen Asi Nehri’nin üzerinde dikkat çekici bir görüntü oluşturan su sümbüllerinin suyun oksijen ve ışık almasını engellediği için balıkların ve diğer su canlılarının ölümüne neden olduğu biliniyor. İstilacı su sümbüllerinin su çekme oranının fazla olmasının tarımsal sulamaya da zarar verdiği biliniyor.
Su sümbüllerinin suyu sömürdüklerini ifade eden 20 yaşındaki Mehmet Küreşoğlu, “Asi Nehri’nde bundan 2 ay önceye kadar su akıyordu. Yaz mevsimi başlangıcında gördüğünüz gibi su sümbülleri yavaş yavaş başlıyor. Bir anda suyu çektiği için çoğalıyor. Uçsuz bucaksız su sümbülleri var. Bu su sümbüllerinin temizlenmesi gerekiyor. Çünkü ilerde tarım arazileri var. Su sümbülleri suyu sömürdüğü için su çekemiyorlar. Güzel bir görünümü var ama tarımcılara da zararı var” ifadelerini kullandı.
Su sümbülü, veya bilimsel adıyla Eichhornia crassipes, Güney Amerika kökenli bir su üstü bitkisidir.
Su sümbülü, geniş, parlak ve oval yaprakları ile 1 metreye kadar ulaşabilen boyuyla dikkat çekici bir bitkidir. Yapraklarının alt kısmı morumsu bir renktedir ve uzun, süngerimsi kökleri suda asılı durur. Su sümbülü, ilkbahar ve yaz aylarında mor, mavi veya beyaz renkli çiçekler açar.
– Hızlı büyüme: Su sümbülü, çok hızlı büyüyen bir bitkidir. Uygun koşullarda, bir ayda iki katına kadar büyüyebilir,
– Uyum sağlama yeteneği: Su sümbülü, farklı su türlerine ve sıcaklıklara uyum sağlayabilen bir bitkidir,