Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Yeni Araştırma Son Noktayı Koydu

Parmak Çıtlatmak Zararlı mı? Yeni Araştırma Son Noktayı Koydu

ÇARPICI BULGULAR ORTAYA ÇIKTI

California Üniversitesi tarafından 1990’da yapılan bir başka çalışmada, parmak çıtlatan 300 kişi ile bu alışkanlığı olmayan 300 kişi incelenmişti. Çalışma, parmak çıtlatma alışkanlığının eklem ağrısı ya da artrit gibi rahatsızlıklara neden olmadığını ortaya koymuştu. Araştırmacılar, bu alışkanlığın kas-iskelet sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmadığını belirtmişlerdi.

1975 yılında American Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırma, parmak çıtlatmanın uzun vadeli eklem sağlığı üzerindeki etkilerini ele aldı. Sonuçlar, çıtlatma sesinin yalnızca eklem sıvısındaki gaz patlamasından kaynaklandığını ve fiziksel bir hasara yol açmadığını gösterdi.

Bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar, parmak çıtlatmanın eklem sağlığını olumsuz etkilemediği ve uzun vadede bir hasara neden olmadığını kanıtladı. Eklem sıvısındaki hava kabarcıklarının çözünmesiyle oluşan çıtlatma sesi, sadece fiziksel bir fenomen olarak tanımlanıyor.

Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, parmak çıtlatma alışkanlığı olan ve olmayan kişiler karşılaştırıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre, parmak çıtlatmanın eklem kireçlenmesi ya da diğer eklem hastalıklarıyla bir bağlantısı bulunmuyor. Uzmanlar, parmak çıtlatma alışkanlığı olan kişilerde eklem sağlığında herhangi bir bozulma belirtisi tespit etmedi.

YENİ ARAŞTIRMA TARTIŞMALARI NOKTALADI

Harvard Üniversitesi’nin 2009 yılında yaptığı bir araştırma ise parmak çıtlatmanın bağlar üzerindeki etkilerine odaklandı. Çalışma, bu alışkanlığın bağ dokularında herhangi bir zayıflama ya da yapısal değişikliğe neden olmadığını ortaya koydu.

Exit mobile version