Yazın herkes arıyor, gelen talebin ardı arkası kesilmiyor! Çarşıda bulan 40-50 tane alıyor, bulamayan komşuya koşuyor

Yazın herkes arıyor, gelen talebin ardı arkası kesilmiyor! Çarşıda bulan 40-50 tane alıyor, bulamayan komşuya koşuyor

Ev yapımı kışlık konserve hazırlığı sonbaharın yaklaşması ile birlikte tüketicilerin kavanoz kapağı tüketimini de arttırdı. Evlerde konserve hazırlığı hızlanırken vatandaşlar yaz döneminde buldukları sebze ve meyveleri taze bir şekilde tüketmek için kış aylarını hazırlıyor. Salça, reçel, turşu hazırlığı yapılırken kışlık yapımında en çok kullanılan ürün de kavanoz kapağı oluyor.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye’de yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağı üretildiğini belirterek bunun 400 milyona yakınının ev konserveciliğinde kullanıldığının altını çizdi. Geride kalan kısmın konserve üretimi yapan firma ürünlerinden oluştuğunu ifade eden Sarıbekir, kavanoz kapaklarının daha geniş bir alanda satıldığının altını çizdi.

Eskilerde yalnızca züccaciyelerde satılan konserve kapaklarını şimdilerde marketlerde de yer aldığını belirten Sarıbekir, isteyen herkesin rahatlıkla kavanoz kapağı bulduğuna değindi. Sarıbekir, “Eskiden sadece züccaciyelerde satılırken şimdi marketlerde de isteyenler kavanoz kapağı bulabiliyor. Kavanoz kapakları her yıl değişmeli. Bir kavanozu 3-4 yıl kullanabilirler ancak kapağın açıldıktan sonra tekrar kullanımını tavsiye etmiyoruz” diye konuştu.

Bu yılın ürün bakımından verimli olduğunu belirten Sarıbekir, bol ürün olması nedeniyle konserve yapımının arttığını da vurguladı. Bu yıl kapak tüketiminin çok daha fazla olabileceğini ifade eden Sarıbekir “Balkan ülkelerinde aynı kültüre sahibiz hemen hemen. Türkiye’deki konservecilik Balkanlar ve Doğu Avrupa’da da hızlı gidiyor. Söz konusu bölgelere de kavanoz kapaklarını hem ev konserveciliği hem de konserve üretimi yapan firmalar için ihraç ediyoruz” şeklinde konuştu. Dünyadaki geniş ağızlı konserve kapağı üretiminin yaklaşık %25 milyar adet olduğunu ifade eden Sarıbekir Türkiye’de bu rakamın yaklaşık %10’u yapıldığı kadar üretimin yapıldığını belirtti.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, sebze ve meyvelerin besin değerinin en yüksek ve en lezzetli olduğu dönemde doğru bir şekilde yapılan konservelerin son derece sağlıklı olduğunu belirtti. Yapılan konserveler hem sağlıklı bir tüketim hem de aile bütçesine katkı sağlamaktadır.

Exit mobile version