Yemeğin tadına bakmadan boca ediyoruz: Meğer çok zararlıymış! Dünyada yemeklere en çok tuz atan ülke şaşırttı

Yemeğin tadına bakmadan boca ediyoruz: Meğer çok zararlıymış! Dünyada yemeklere  en çok tuz atan ülke şaşırttı

Tuzdaki sodyum, vücutta yeterli su miktarının korunması için kritik. Aynı zamanda hücrelerin besinleri özümsemesine yardımcı oluyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, The Food Chain (Besin Zinciri) tuzun insan vücudunda oynadığı yaşamsal rolü ve ne kadar tuzun çok fazla olduğunu inceledi.

ABD’deki Rutgers Üniversitesi’nden beslenme bilimleri uzmanı Prof. Dr. Paul Breslin, “Tuz yaşam için gerekli” diye özetliyor.

“Tuz özellikle elektriksel anlamda aktif hücreler için önemli. Bunlara nöronlar, beynimiz, omuriliğimiz, tüm kaslarımız dahil. Aynı zamanda deri ve kemikteki önemli bir madde.”

Prof. Dr. Paul Breslin, yeterli miktarda sodyum almazsak, öleceğimizi söylüyor.

Sodyum eksikliği, akılda bulanıklık, asabiyet, reflekslerin zayıflaması, kusma, felç ve komaya neden olabilecek hiponatremiye yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günlük iki gramı sodyumdan oluşan beş gram tuz tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu miktar kabaca bir tatlı kaşığı kadar.

Ancak küresel düzeyde ortalama tuz tüketimi neredeyse günlük 11 gram. Bu da kalp hastalıkları, mide kanseri, obezite, osteoporoz (kemik erimesi) ve böbrek hastalıkları riskini artırıyor.

DSÖ, her yıl 1.89 milyon kişinin aşırı tuz tüketimi yüzünden öldüğünü tahmin ediyor.

Birçok ülkede tuzun fazla kullanımının nedeni, işlenmiş gıdalardaki gizli tuz miktarları.

Exit mobile version