Hepatit A aşısı nedir ve kimler bu aşıyı yaptırmalıdır?

Hepatit A aşısı nedir ve kimler bu aşıyı yaptırmalıdır?

Bunun ile beraber hastalığın bariz belirtileri arasında bir hayli tepkin gözlemlenmektedir. Bunlar arasında iştahsızlık, bulantı, ateş, idrar koyulaşması, abdominal hastalık ve sarılık hastalığı bulunuyor.

Direkt yaş ile ilgili olan hastalığın seyri 6 yaşından ufak olan çocuklarda yüzde 70 oranında bulgu göstermemektedir. Ayrıca bunun dışında hastalığın ilerleyen yaşlarda ciddileştiği de biliniyor.

Ciddi karaciğer hastalığı olan şahıslar Hepatit A aşısını yaptırmalıdır. Ayrıca çocuklarda hastalığın bulgusu muhakkak olmaz iken erişkinlerin genelinde bu hastalığa tesadüfmekte mümkündür.

Hepatit A aşısı, iki dozdan sonra bağışıklığı azami seviyeye eriştirir ve iki doz olmak üzere 18.ay ve 2 yaş yarıyıllarında bu aşının vurulması ehemmiyet talep etmektedir. Gözeticiliği yüksek olan bu aşı, sağlık merkezlerine gidilerek yaptırılmalıdır.

HEPATİT A HANGİ YARIYILLARDA ARTIYOR?

Kışın ve güz mevsiminde daha sık tesadüfülen bu hastalık neredeyse tüm erişkinlerde mevcuttur. Ayrıca ufak yaşta aşının yapılması gidişatında hastalık ileri yaşlara taşınır.

HEPATİT A AŞISINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Fekal- orak yol ile bulaşan bu hastalıktan korunma yolu ise hijyendir. Böylece hijyenik yaşam gibi unsurlar virüsün insandan insana geçmesini de önler.

Exit mobile version