Yüksek tansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliği olarak biliniyor. Büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg’nin üzerinde olması yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Uzman isimler son yıllarda bu sayıların daha da aşağı çekildiği görüşünde.
SESSİZ KATİL
Dünya Sağlık Örgütü’nün yüksek tansiyona dair yayınladığı ilk kapsamlı rapor da hastalığın seyri açısından önemli veriler sunuyor. Rapora göre ‘sessiz katil’, dünya çapında üç yetişkinden birini etkiliyor. Genellikle de felç, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi bir dizi başka sağlık sorununa yol açıyor.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada “Hipertansiyon, basit ve düşük maliyetli ilaç rejimleriyle etkili bir şekilde kontrol edilebilir. Ancak hipertansiyonu olan yaklaşık beş kişiden yalnızca biri hastalığının farkında ve bunu kontrol altına alıyor” dedi.
TANSİYON HASTALIĞINDA BİLİNCİ ARTTIRABİLİRSEK ÖLÜMLERİ AZALTABİLİRİZ
Dr. Tedros, vatandaşları bu hastalık konusunda bilinçlendirip tedaviye başlatılırsa 2023 ile 2050 yılları arasında 76 milyon ölümün önlenebileceğini belirtti.
DSÖ’ye göre Güney Kore ve Kanada, yüksek tansiyonla ilgili yürüttükleri programlarla tedavi gören hipertansiyon hastası oranlarını yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı başardı. Bu durum aynı zamanda milyarlarca dolarlık bir yükün sağlık sistemi üzerinden kalkması anlamına geliyor. Her iki ülkenin başarısında, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik ulusal kampanyalar büyük rol oynadı.
YÜKSEK TANSİYON HASTALIĞI NEDEN BU KADAR ARTTI?
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, her 3 kişiden 1’inin tansiyon hastası olması kabul edilir bir rakam değil, oranlar korkutucu dedi.