Prof. Dr. Doğan, yaptığı açıklamada, meme kanserinin görülme sıklığının dünyada her geçen gün arttığını belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 20 milyon kadına teşhis konulacağı biliniyor ve her 7-8 kadından birinin meme kanseri olacağı öngörülüyor.” dedi.
CİDDİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU
Son yıllarda rakamların yükselmesi nedeniyle meme kanserinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Doğan, meme kanseri gelişmesinde çeşitli faktörlerin etkisine değindi. Meme kanserinin artmasına sebep olan faktörleri sıralayan Doğan, “Özellikle obezite, endüstriyel beslenme, hareketsiz yaşam, kadın başına düşen doğum sayısının azalması, emzirme süresinin kısalması ve ilk doğum yaşının ileri yaşlara kayması artışın faktörleri arasındadır.” bilgisini verdi.
20-30’LU YAŞLARDA ORTAYA ÇIKABİLİR
Meme kanserinin hem önlenebilir hem de erken tanı konması halinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Doğan, şunları söyledi, “Erken teşhisin de temeli farkındalıktır. Herkesin bu kanserin 20-30’lu yaşlarda da ortaya çıkabileceğinin bilincinde olması ve belirtilerin iyi bilinmesi lazım. Meme dokusunun içinde ağrısız sert kitle, meme cildinde içeri çekilme, yumru, meme başından kanlı akıntı gibi belirtiler halinde zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Ayrıca, 40’lı yaşlardan itibaren klinik muayene, Kanser Erken Teşhis Merkezlerinde 2 yılda bir mamografi yaptırılması ve 20’li yaşlardan itibaren de kendi kendine meme muayenesinin öğrenilerek uygulanmasıyla kesinlikle erken teşhis konulabilir.”
haberankara.com