Acıbadem Maslak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Karaarslan, “Vitamin ve mineral takviyeleri, sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak düşünülmemelidir. Günlük ihtiyaçlarımızı sağlıklı beslenme ile karşılamamız mümkünken, ek olarak takviye alma ihtiyacı duyuyorsak, mutlaka doktor kontrolünde olmalıyız” dedi.
AŞIRI VİTAMİN TAKVİYESİNİN ZARARLARI
Doç. Dr. Karaarslan, aşırı vitamin takviyesinin zararlı olabileceğini belirterek, “Yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K vitaminleri) vücutta depolanır. Bu nedenle, bu vitaminlerin aşırı kullanımı, toksisiteye neden olabilir.
Örneğin, A vitamini fazlalığı, karaciğer hasarına, cilt kuruluğuna, kemik ağrılarına ve baş ağrılarına neden olabilir. D vitamini fazlalığı ise böbrek taşı oluşumuna, kalp ritminde düzensizliğe ve baş ağrılarına yol açabilir” diye konuştu.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLERİNDE FAZLASI ZARARLI
Suda çözünen vitaminler (C ve B vitaminleri) vücutta depolanmaz ve fazlası idrarla atılır. Ancak, bu vitaminlerin de aşırı kullanımı, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, C vitamini fazlalığı, ishale ve böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. B vitamini fazlalığı ise sinir sistemi bozukluklarına, cilt döküntülerine ve mide bulantısına yol açabilir.
PEKİ VİTAMİN TAKVİYESİ NASIL OLMALI?
Doç. Dr. Karaarslan, vitamin takviyesi alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: