12 Eylül 1980 İhtilali, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî darbe olarak tarihe geçti. 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbe, ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısını derinden etkiledi. Darbe sonrasında Türkiye’de olağanüstü hâl ilan edildi ve siyasi partiler kapatıldı. Binlerce kişi gözaltına alındı, tutuklandı ve işkenceye maruz kaldı. Siyasi faaliyetler ve özgürlükler kısıtlandı. Ayrıca, anayasa değişiklikleri yapılarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuki yapısında köklü değişiklikler gerçekleştirildi.
Ankara siyasilerinin 12 Eylül paylaşımları
12 Eylül’ün etkileri, darbenin hemen sonrasında ve sonrasında da uzun yıllar devam etti 12 Eylül, Türkiye’nin demokratik gelişimi ve insan hakları tarihindeki önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu tarih, ülkenin yaşadığı zorlukları, toplumsal değişimleri ve demokratik değerler üzerindeki etkileri anlamak açısından önemli görülür.
12 Eylül mağdurları o günleri anlattı
Bugün 12 Eylül Darbesinin 44. Yıl dönümü tekrar anıldı. Darbenin yıldönümü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı kabinesi paylaşımlarda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğulu paylaşımda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarihimizin kara lekesi 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde, millî irademizi hedef alan darbeleri lanetliyor, tüm demokrasi şehitlerini rahmetle anıyorum. Millet iradesine düşman olanlar bilsin ki, bir daha asla yeni 27 Mayıs’ların, #12Eylül’lerin, 28 Şubat’ların ve 15 Temmuz’ların yaşanmasına izin vermeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.