Bülent Arınç’tan TBMM Başkanı Kurtulmuş’a ‘Can Atalay’ Çağrısı: ‘Önemli Bir Kararla Karşı Karşıyasınız’

Bülent Arınç’tan TBMM Başkanı Kurtulmuş’a ‘Can Atalay’ Çağrısı: ‘Önemli Bir Kararla Karşı Karşıyasınız’

Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçildikten sonra Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliyesi engellenen ve son olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından verilen mahkumiyet kararının, TBMM’de okutulmasıyla birlikte milletvekilliği düşürülen Can Atalay hakkında 1 Ağustos’ta AYM’den yeni karar çıktı.

Yüksek Mahkeme, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğuna karar verdi.

Karar üzerine muhalefet partileri, TBMM’yi olağanüstü toplanmaya çağırdı.

Eski TBMM Başkanı ve AKP’nin kurucularından Bülent Arınç da TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a konuya dair çağrıda bulundu.

AYM kararlarının uygulanması gerekliliğine dikkat çeken Arınç, “Can Atalay’ın tekrar milletvekili olabilmesi için önünde hiçbir engel kalmamıştır. Bana düşen sizi dostça ikaz ederek Sayın Can Atalay’ı meclise davet edip ant içmesini temin etmenizdir. Bu kişi seçildi, mazbatasını aldı. Meclise geldi, meclis komisyonlarına seçildi fakat ant içmesi mümkün olmadı. Şu anda yasama görevine katılamıyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu kadar kesin ve kati kararlarına karşı direnmenin hiçbir haklı gerekçesi yoktur.” ifadelerini kullandı.

Arınç’ın açıklamaları şu şekilde:

Anayasa hükümleri gayet açıktır ve bu anayasa bugün uygulanmak üzere yürürlüktedir. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarıyla ilgili bu kurumların verdikleri kararları uygulamak mecburiyeti de hemen hemen ilgili her maddesinde yazılıdır.

Sayın Cumhurbaşkanımız 10 yıldan beri Cumhurbaşkanlığı görevinde. 2014 yılından bu yana bu anayasaya göre seçiliyor, bu anayasaya göre ant içiyor ve bu anayasaya göre YÖK ve HSK üyelerini atıyor, yargıtay başsavcısını ve Anayasa Mahkemesi üyelerini seçiyor.

Anayasada kendine tanınan bütün hak ve yetkileri kullanıyor. Birkaç yıl öncesine kadar biz hem 90. madde hem 148’den 153. maddelerine kadar Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına, AİHM kararlarına uymayı kendimize bir vecibe biliyorduk.

Exit mobile version