Bağcıoğlu, “Son dönemde görüldüğü üzere, iktidar temel hak ve özgürlük alanlarını açık şekilde ihlal etmekte ve dernek yönetimlerine keyfî kayyum atamaları yapmaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin de vurguladığı gibi, kayyum atamaları demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır. TESUD ve THK gibi önemli kurumlarda en kısa sürede seçim yapılmalı ve derneklerin kendi iradeleri ile yönetimleri belirlenmelidir.” diye konuştu.
3 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararının, derneklere kayyum atanmasına olanak sağlayan düzenlemeyi iptal ettiğini anımsatan Bağcıoğlu, şunları söyledi:
“Mahkeme gerekçesinde, kayyum atamalarının ‘dernek kurma özgürlüğüne aykırı’ olduğunu ve ‘zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığını’ vurgulamıştı. AYM, derneklere yönelik atamalarda, ‘Atamanın nasıl yapılacağının her bir derneğin kendi tüzüğünde bizzat kendisi tarafından belirlenmesi, görevden alınan organların ve üyelerinin yerine doğrudan derneğin kendisi tarafından atama yapılması dernek kurma özgürlüğüne daha hafif müdahale oluşturan bir araçtır’ diyerek, dernek yönetimlerine kayyum atanmasını içeren hükmü iptal etmişti. Karara rağmen, iktidar bu kez de mahkeme kararlarını ve hukuku hiçe sayarak, dernek seçimlerinin yapılmasını engellemekte ve kayyum yönetimlerini ayakta tutmaya çalışmaktadır. Türkiye Emekli Subaylar Derneği ve Türk Hava Kurumu bunun son örnekleridir. Her iki derneğin seçimleri de ertelenmiş, kayyum yönetimleri devam ettirilmektedir.”
Türkiye Emekli Subaylar Derneğine (TESUD), emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi ve TSK’de yeni tarikat yapılanmalarına ilişkin açıklamayı “kınamadığı” gerekçesiyle kayyum atanmıştı. TESUD Başkanı Namık Kemal Çalışkan’ın görevden alınması sonrası, TESUD merkez yönetimi için hâlâ seçim kararı alınmadı.
Türk Hava Kurumu (THK)’da 6 Ekim 2019’dan beri kayyum heyeti ile yönetiliyor. THK’nin 18 Kasım 2023 tarihinde Genel Kurul’a gideceği açıklanmış olmasına rağmen, mahkemeden genel kurulun ertelenmesi talep edilmiş ve nisan ayı içerisinde yapılması gereken genel kurul yapılamamıştı.
Bağcıoğlu, açıklamasında “Demokrasiyi ve hukuku ayaklar altına alan bu keyfî uygulamalar bir an önce son bulmalıdır iktidara dernek yönetimlerini keyfî bir şekilde devralma yetkisi veren antidemokratik uygulama temelsiz kalmıştır. AYM’nin kararı hukukun üstünlüğü ve dernek kurma özgürlüğü açısından önemli bir adımdır. Bu sebeple iktidarı, mahkeme kararlarına uymaya ve seçimlere engel olmamaya çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki gün gelecek, demokrasi ve hukuk en üstün değer olacak; bugünün keyfî uygulamaları ise utanç verici bir dönem olarak hatırlanacaktır.” ifadesini kullandı.