Tasviyeler, rest çekmeler ve artan gerginlik: Cumhur İttifakı’ndaki güç savaşı nereye varacak?

Tasviyeler, rest çekmeler ve artan gerginlik: Cumhur İttifakı’ndaki güç savaşı nereye varacak?

Erdoğan’ın yeni bakanlar heyetinde misyon verdiği adların, Bahçeli’yi memnun etmediği kulislerde konuşulurken, iki taraftan gelen saldırılar Cumhur İttifakı’nın geleceği açısından sual işaretleri yarattı.

Erdoğan, Temmuz ayı başında katıldığı NATO Doruğu’nde İsveç’in azalığının önünü -bazı koşullar ileri sürerek- açtı. Bu karar, ülkede sıcaklıklı müzakerelerin kapısını araladı. En sert açıklamalardan birisi de Bahçeli’den geldi.

Bahçeli, 11 Temmuz’daki Meclis Grup Buluşması’nda yaptığı açıklamada, “Ulusal varlığımızı doğrudan tehdit eden kanlı terör örgütlerine kucak açan, bunların terörist devşirmesine ve haraç toplamasına kendi başşehrinde göz yuman mahut ülkeyle bir güvenlik mimarisinin bünyesinde nasıl buluşacağız? Böylesi bir acizliğe nasıl göz yumacağız? Bunu nasıl sindireceğiz?” ifadelerini kullandı ve gerekirse NATO’nun da denetlenebileceğini kaydetti.

AKP’nin yeni yarıyıldaki en büyük dış siyaset hücumu, içte büyük bir müzakerenin fitilini ateşledi.

Aynı günlerde, memur ücretlerine ve emeklilere yapılan ücret zammı gündemdeydi. Emekli ücretlerine yapılan zammın yüzde 25’te kalması ve bir hayli emeklinin zamdan faydalanamaması muhalefetin yanı gizeme Cumhur İttifakı ortaklarının da tepkisini çekti.

Bahçeli, Meclis’te yaptığı konuşmada, emeklilerin zammı yeterli görmediğini belirterek, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak sarih ve içten önerimiz şudur: İlk olarak, memur ücretlerine ilavesi tasarlanan 8 bin 77 liralık seyyanen çoğalışın kök fiyata ve benzeriyle emekli ücretlerine yansıtılması temennimiz ve arzımızdır” dedi.

MHP liderinin çağrı yaptığı sırada Meclis’te zamlarla alakalı tertip etme görüşülüyordu. Cumhur İttifakı’nın büyük ortağından gelen bu çağrı emeklilerde umut ışığı oldu ancak AKP tarafında karşılık bulmadı. Bahçeli, Erdoğan’la bir görüşme de asıllaştırdı ancak eli boş döndü.

Exit mobile version