Erdoğan “Sanal alemde karşılıklı mevzilenmiş infaz mangaları her gün hedef tahtasına konacak bir şahıs, olay ve kurum mutlaka buluyor. Sosyal medyada hukuk adına pek çok hukuksuzluğa imza atılıyor. Sadece adalet kurumuna değil, toplumun iç barışına da zarar veren bu furyanın önüne geçmeliyiz” dedi. Erdoğan’ın bu açıklamaları geçtiğimiz haftalarda yasaklanan Instagram, Roblox, Wattpad, Threads gibi sosyal medya uygulamalarını akıllara getirdi.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Yargı sistemimizin bel kemiğini oluşturan hakim ve savcılarımızın en iyi şekilde yetişmeleri noktasında hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık, kaçınmıyoruz. Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi bu anlayışla sürdürülen arayışın ürünüdür. Güven veren adalet için etkin eğitim anlayışıyla adalet akademimizi yeniledik, güçlendirdik.
Adaletin tecellisine nezaret edenlerin yetiştirilmesi ve eğitilmesi mühim bir meseledir. Son 22 yılda hukuk eğitimi görmüş personel hakim ve savcı sayılarında kayda değer bir artış sağladık. Hakim, savcı sayımız 25 bine yaklaştı. Hiç şüphesiz bu sayısal büyümeye kalitenin de eşlik etmesi, nitelikle desteklenmelidir. Hukukun belli ölçüde kurumsallaşmış, artık gelenekselleşmiş eğitimden bir metodolojisinden söz edebiliriz.
Mesleki olgunluk ve yeterlilik bizzat o mesleği icra ederek gelişen melekelerdir. Bilgiyi irfanla buluşturan değerlerdir. Fakat değerlerle bilgi arasında bağ kurmayı sağlayan ise tecrübedir.
Hakim ve savcı yardımcılığı mekanizmasıyla bilgi ve tecrübeyi harmanlamaya çalışıyoruz. Adaylıkta süre 2 yılken, yardımcılıkta süreyi 3 yıla çıkardık. Akademideki eğitim süresini 7 aydan 10 aya yükselttik. Böylece yardımcıların 300 saat daha eğitim almalarını sağlayacağız.
Hakimin bilge, feraset sahibi, güvenilir, saygın ve zorluklar karşısında yılmayan metin bir karaktere sahip olması beklenir. Bu değer ve meziyetler bir ölçüde bilgin ve eğitimle, daha çok tecrübe ile kazanılır.