Üç bakanlığın iş birliği ve TÜBİTAK’ın desteği ile gerçekleştirilen projede, Şanlıurfa ile Adıyaman arasında uzanan 55 kilometrelik Bozova Fayı incelenmektedir. Proje, AFAD ile Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülmektedir.
Bu kapsamda, 10 akademisyenden oluşan bir ekip, 5 farklı bölgede yaklaşık 4 metre derinliğinde 12 metre uzunluğundaki hendeklerde araştırmalar gerçekleştirmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sümer, projenin yaklaşık 20 yıldır üzerine çalıştığı bir konuda önemli veriler sunacağını belirtti.
Sümer, “Bu proje, hem Türkiye için hem de dünya çapında daha önceki büyük çalışmalarla kıyaslandığında önemli bir yere sahip. Projenin amacı, fayların geçmişine bakarak olası gelecekteki depremleri tahmin etmektir.” dedi.
Sümer, Bozova Fayı’nın Atatürk Barajı ile etkileşimi hakkında bazı spekülasyonlara değinerek, “Fay hattı, Atatürk Barajı’nın bendini kesmemektedir. Ayrıca, depremlerde genellikle yüzey yırtılması ve dalga kaynaklı hasarlar oluşmakta, ancak barajı tehdit eden bir risk olmadığını tespit ettik.” şeklinde konuştu.
Sümer son olarak, proje tamamlandığında daha kapsamlı verilerin elde edileceğinin altını çizerek, bölgede şu an için endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etti. Projenin ardından bir eylem planının hazırlanması planlanmaktadır.