Bilim insanları çelikten daha sağlam bir malzeme geliştirdi

Bilim insanları çelikten daha sağlam bir malzeme geliştirdi

Connecticut Üniversitesi’nden malzeme bilimcisi ve Cell Reports Physical Science mecmuasında yayınlanan bir araştırmanın ortak yazarı olan Seok-Woo Lee, yaptığı açıklamada geliştirdikleri malzemenin, öğrenilen en dayanıklı materyal olduğunu belirtti. Bu mucizevi sağlam materyal, sırça nanokafes yapısı olarak adlandırılıyor ve Lee, bu belirtilerin gelecekte eş bir yapıyı kullanan daha güçlü malzemelerin geliştirilmesine zemin hazırlayacağına inanıyor. İşte öteki ayrıntılar…

Bilim insanlarının, güçlü ve hafif malzemeler üretmek için ananesel düşünce kalıplarını aşması gerekiyor. Misalin, santimetre kare başına yedi ton tazyike sabredebilen demir gibi yaygın malzemeler, ağırlıkları sebebiyle pek seçim edilmiyor. Çelik ise demiri karbonla birleştirerek daha güçlü bir metal elde etmek için ehemmiyetli bir adım, ancak daha hafif malzemeler arayışında olanlar için yeterli olmayabiliyor. Özellikle beden zırhlarının temelini oluşturan Kevlar gibi çelikderi beş kat daha dayanıklı ancak çok daha hafif malzemelere lüzum duyuluyor.

Bu araştırmada bilim insanları, son teknoloji bir yöntem olan kendiliğinden toplanan Deoksirübo Nükleik Asit kullanarak kimyevi bir iskelet oluşturdu. Daha sonra bu Deoksirübo Nükleik Asit iskeletini, suratlarca atom kalınlığında ve neredeyse idrak edilemeyecek kadar ince, sırça eşi bir malzeme katmanıyla kapladılar. Bu özgün yaklaşım, son derece hafif, ancak aynı zamanda çelikderi daha sağlam olan bir materyal yarattı. Seok-Woo Lee’ye göre, bu keşif, gelecekte daha güçlü ve hafif malzemelerin yapımına müteveccih bir temel oluşturabilir. Bu cins inovasyonlar, sanayide ve teknolojide çığır açan büyümelerin kapısını aralayabilir.

Sırçanın kırılabilir bir malzeme olduğu aslına karşın, analistler bu cılızlığın reelinde yapı içindeki yanılgılardan kaynaklandığını belirtiyorlar. Ancak, bu meseleyi çözmek için Deoksirübo Nükleik Asit iskeletini kullanarak yapılan araştırmalar, sırçanın dayanıklılığını artırmanın muhtemel olduğunu gösteriyor. Ufak ölçekte uygulanan Deoksirübo Nükleik Asit iskeleti, çatlakları tesirli bir biçimde önleyerek sağlam bir sırça nanokafes yapısının oluşturulmasına imkân tanıyor. Elde edilen neticeler, bu yeni malzemenin yalnızca çelikderi daha güçlü değil, aynı zamanda daha hafif olduğunu gösteriyor. Bu zafer, daha evvel hiç erişilemeyen bir seviyeyi temsil ediyor.

 

Columbia Üniversitesi’nde nanomalzemeler üzerine çalışan bilim insanı Oleg Gang, Deoksirübo Nükleik Asit kullanımının, üç ebatlı çerçeve nanomalzemeleri planlama ve bu yapıları mineralleştirme hüneri sayesinde büyük fırsatlar sunduğunu vurguluyor. Ancak Deoksirübo Nükleik Asit tabanlı teknolojinin daha geniş bir kullanıma erişebilmesi için daha fazla araştırmanın gerektiğini belirtiyor.

Exit mobile version