Yeni politikaya göre memurların iPhone cihazların iş amacıyla kullanmasına ve bunların ofis binalarına getirilmesine izin verilmeyecek. Bu hamlenin, Çin’in siber alandaki güvenlik endişelerinden dolayı yabancı teknolojiye karşı bağımlılığını azaltma yönünde uzun zamandır sürdürülen çabalarının önemli uzantısıdır.
Apple, Çin akıllı telefon pazarında büyük başarı elde ederken, yerel rakibi Huawei de ABD’nin 5G yaptırımlarından etkilendi. Ancak Apple’ın Çin genelinde olan güçlü konumu, şirketin Çin’in iç işlerine casusluk ve müdahalede bulunduğu yönündeki spekülasyonları körükleyen yeni bir yasak nedeniyle tehdit altında olabilir.
Bu arada Apple, Temmuz ayında Çin’in popüler mesajlaşma uygulamalarından WeChat’te bir çevrimiçi mağaza açtığını bildirdi. Bu program, uygulamayı kullananların herhangi bir Apple ürününü satın almasına olanak tanır.
Son alınan yasak kararı ise, yabancı marka ürünlerin ülkede yasaklandığı ilk olay değil. 2014 yılı içerisinde güvenlik endişelerinden dolayı pple ürünlerinin bazı hükümet binalarında kullanılması yasaklandı. Aynı yıl, Windows 8’inde devlet bilgisayarlarında yasaklandığı bildirildi.
Yasak, Çin ile ABD’nin de aralarında bulunduğu ve Çin’e karşı çeşitli ticaret ve aynı zamanda teknoloji yaptırım uygulayan Batılı ülkeler arasında geniş gerginliklerin olduğu bir dönemde geldi. Son zamanlarda Microsoft’un inli bilgisayar korsanlarının Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki devlet e-posta hesaplarına erişim sağladığı ifade edildi. Şirket, bilgisayar korsanlarının ise hükümet tarafından istihdam edildiğini söyledi.