Yapay zeka teknolojilerinin hızla geliştiği bu dönemde, şirketler arasındaki rekabet de giderek artıyor. Meta, OpenAI’ın aksine, açık kaynaklı modelleri ile sektörde farklılaşmayı amaçlıyor. Llama 3.1, GPT-4 ve Anthropic’in Claude 3.5 Sonnet gibi diğer üst düzey yapay zeka modellerini geride bırakarak, üstün performansıyla dikkat çekiyor.
Meta’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Llama 3.1, nihayet kullanıma sunuldu. Firma, orijinal Llama 3 ailesini tanıtırken özel bir şey üzerinde çalıştıklarını belirtmişti. Şimdi, Llama 3.1’in rakiplerini kıyaslamalarda genel olarak geride bırakacak kadar güçlü olduğu ifade ediliyor. Bu yeni model, daha fazla ülkede ve dilde kullanılabilir hale getirildi, ancak henüz Türkçe desteği bulunmuyor.
Llama 3.1, 8B, 70B ve 405B parametreli üç modelden oluşuyor. Bu modeller, 16.000’den fazla Nvidia H100 GPU kullanılarak eğitildi. Eğitimin maliyeti açıklanmasa da, bu tür gelişmiş sistemlerin eğitimi genellikle birkaç yüz milyon dolara mal oluyor. Meta, bu modeli geliştirmek için Microsoft, Amazon, Google, Nvidia ve Databricks gibi iki düzineden fazla şirketle işbirliği yaparak, geliştiricilerin kendi sürümlerini dağıtmalarına yardımcı oluyor. Meta, Llama 3.1’in üretim maliyetlerinin OpenAI’ın GPT-4’ünden yarı yarıya daha az olduğunu belirtiyor.
Meta’nın üretken yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı Ahmad Al-Dahle, kaliteli eğitim verisinin bir noktada tükeneceğini öngörüyor. Bu sınırı aşmak için, Meta dahil birçok firma, yapay zekaları yapay zekaların içerikleriyle eğitmeye başlıyor. Llama 3.1, internetten bilgi almak ve görevleri tamamlamak için bir arama motoru API’si ile entegre olabiliyor. Bu sayede model, karmaşık sorgulara dayalı olarak web aramaları yapabiliyor ve ilgili Python kodlarını oluşturup çalıştırabiliyor.
Llama 3.1, Meta’nın popüler platformları Instagram, Facebook ve WhatsApp’ın hemen hemen her bölümünde yer alacak. Bu haftadan itibaren Llama 3.1’e ilk olarak WhatsApp ve ABD’deki Meta AI web sitesi üzerinden erişilebilecek, ardından Instagram ve Facebook’a eklenecek. Meta AI, Fransızca, Almanca, Hintçe, İtalyanca ve İspanyolca dahil olmak üzere yeni dilleri destekleyecek, ancak Türkçe desteği hala mevcut değil.
WhatsApp’ta yapay zeka kullanarak profil fotoğrafı nasıl oluşturulur?