Ekonomi yazılarıyla tanınan Sözcü yazan Erdal Sağlam, Sözcü TV ekranlarında yaptığı açıklamada, en düşük emekli maaşlarına yönelik yeni bir düzenleme ihtimaline dikkat çekti. Sağlam, kabine toplantısında bu konunun masaya yatırılmasının muhtemel olduğunu belirtti. Ancak, maaş artışının hayata geçmesi için kanun çıkarılması gerektiğini ifade etti. Geçmişte benzer durumların yaşandığına vurgu yapan Sağlam, maaş farklarının kanun çıkıştan sonra geriye dönük olarak ödenebileceğini belirtti.
Sağlam’ın değerlendirmesine göre, mevcut 12.500 lira olan en düşük emekli maaşının artırılması yüksek bir olasılık olarak görülüyor. Ancak bu artışın hangi seviyede olacağı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor.
Ekonomi uzmanı Turhan Çömez ise 2025 yılında ödenmesi beklenen yüksek faiz miktarlarına dikkat çekerek, bu kaynakların farklı şekilde değerlendirilmesi durumunda emeklilere daha fazla ödeme yapılabileceğini ifade etti. Çömez, “2025 yılında 1 trilyon 950 milyar lira faiz ödeyeceğiz. Bu faizi ödemeseydik 16 milyon emeklinin cebine girmiş olsa 10 bin 500 lira ekstradan para verilecekti. Önümüzdeki yıl Türkiye ağır bir gıda enflasyonu yaşayacak. her şeyi ithalatla çözülemeye çalışıldı” dedi. Bunun yanında, ithalata dayalı çözüm arayışlarının uzun vadede sorunları daha da büyüteceğine işaret etti.
Vergi uzmanı Ozan Bingöl ise mevcut ekonomik koşulları değerlendirerek, Mart ayında emekli maaşları ve asgari ücretin açlık sınırının altına düşeceğine dikkat çekti. Bingöl, “12 bin lira olan emekli maaşının 14 bin 500 belki 15 bin liraya çıkarabilirler. Ama 4 güne kadar 5 siyasi partiye miyarlarca lira hazine yardımları yatmış olacak. Bu durum hemen hayata geçirilirken, emekli maaşı artırılması için kanun teklifi gibi süreçler işliyor. Zaten asgari ücrete verilen zam 1 Şubat’tan önce kimsenin eline geçmeyecek. bu zammı vatandaş hissedemeyecek. Mart ayında da bu maaş açlık sınırının altına düşecek. Açlık sınırın altındaki asgari ücret ve emekli maaşı insan onuruna yaraşır bir durum değildir” dedi.