İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine iklim özellikleri nedeniyle çok sayıda tropikal meyvenin ilçede yaygın olarak yetiştirildiği bilgisini verdi. İç piyasadaki ihtiyaçların büyük oranda bölgelerinden sağlandığını söyleyen Rüzgar, avokadonun ilçe ekonomisine de önemli bir gelir sağladığını söyleyerek, “12 yıl önce 250 dekar alanda yetiştirilen avokado, 5 yıl önce 3 bin 100, şimdi 16 bin 500 dekarlık bir alana ulaştı. Avokado üretimi 5 yılda 1260 tonlardan 17 bin tonlara ulaşmış durumda ve üretim alanı sürekli artıyor.” dedi.
Avokadonun hasadının yalnızca belirli aylarda yapıldığı bilgisini veren Rüzgar, artık 12 aya yayılması için çalıştıklarını ifade etti. Rüzgar, coğrafi işaretini aldıkları Alanya avokadosunun ekim alanlarının genişletilmesi ile yaz aylarındaki üretim açığının kapanacağına inandıklarını söyleyerek, “İlk yıllarda bu meyveyi tanımıyorduk ve ne olduğunu bilmiyorduk ama bunu tanıtmaya çalıştık, anlattık. Bugün yurt dışındaki taleplere üreticilerimiz yetişemiyor” şeklinde konuştu.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rüzgar fidan, mazot ve gübre desteğinin yanı sıra avokado tesisi kuranlara yüzde 50 sübvansiyonla 10 yıl ödemeli destek verdiklerini belirterek sanayileşme ve ihracat arttıkça avokado üretimindeki büyümenin süreceğini sözlerine ekledi.
Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de 15 sene önce ticari değeri bulunmayan bu meyvenin, şimdi Alanya adına ekonomik değerinin yüksek olduğunu ifade etti. Avokado deyince artık Alanya’nın akla geldiğini dile getiren Sevilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her geçen yıl üretim alanı artıyor. Bu alanlarında hasat başladığında rekolte daha da artacaktır. Geçen yıl 70-80 milyon adet avokado hasadı hedefimizi gerçekleştirmiştik. Bu sene 100 milyon adet civarında bir hedefimiz var. Bana hedef ne derseniz ben inşallah 1 milyar hedefine görürüz. Göreceğimize de inanıyorum.”