FTI ile rezervasyon yapmış birçok otel, kriz masaları oluşturarak çözüm arayışına girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, FTI ile Türkiye’ye gelmiş olan 25 bin turistin sorunsuz bir şekilde geri dönmesi için gerekli çalışmaları başlattı.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, FTI’nin iflas sürecine dair önemli bilgiler paylaştı. “24 yıllık geçmişe sahip, dünya genelinde 124 ülkeye turist götüren ve dünya turizminde ciddi bir hareketlenme yaratan FTI’nin Mısır, Türkiye, İtalya, Yunanistan, İspanya gibi ağırlıkla Akdeniz ülkelerinde güçlü bir tur operatörü olduğunu söyledi. Yavuz, Pandemiden önce yaşadıkları ekonomik zorluklar gittikçe daha ağırlaştı. Pandemide devletten 600 milyon euro civarında bir destek aldılar. Geri ödemekte çok zorlandılar. Büyük kısmını ödeyemediler. Tekrar başvurdular. Ama Alman hükümeti, ikinci desteği vermeyi kabul etmedi. Bunun üzerine şirket yönetimi önceki gün sabah iflasını ilan etti” dedi.
Recep Yavuz, FTI’nin iflasının özellikle Antalya gibi turistik bölgeleri nasıl etkileyeceğine de değindi. “Bugünden itibaren bütün operasyonları durdu. Türkiye’ye yansıması nasıl olur Özellikle Antalya, bunu çok yakından hisseder. Çünkü Antalya’ya, 1 milyonun üzerinde Avrupalı turist getiriyordu. Şu anda yaklaşık 900 bin civarında Antalya ve Türkiye tatili almış misafir var. Bu durum da bir belirsizliğe girdi. Bunlar ne olacak Paraları iade mi edecek İptal mi edecekler Önümüzdeki günlerde göreceğiz ama büyük olasılıkla diğer tur operatörleri birtakım alternatifler hazırlayarak, bu yolcuların gelmesini sağlayacaklardır diye düşünüyorum. Ama yine de bir kısım kayıp olacaktır” dedi.
Recep Yavuz, FTI aracılığıyla Türkiye’ye gelmiş olan 25 bin misafirin sorunsuz bir şekilde geri dönmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. “Bu misafirlerin sorunsuz ve problemsiz bir şekilde geri gitmesi gerekiyor. Ama maalesef bu işler, çok mağdur yaratıyor. Bir kere elinde biletiyle havaalanında olup da uçağa binemeyen kişi de mağdur. Haftaya gelmeyi düşünen, iznini almış, bütün planını yapmış, parasını ödemiş olan turist de mağdur. Uçak şirketi de mağdur, otel de mağdur. Şirketin 11 bin çalışanı var, onlar şu anda ne olacağını bilmiyorlar, onlar da mağdur. Bu iflas, çok ciddi bir mağduriyet yaratıyor. Bunu geçtiğimiz Thomas Cook döneminde yaşadık. Bu tarz firmaların yeri kolay kolay da dolmuyor. O yüzden Akdeniz ülkeleri bu süreçte bir bocalama dönemine girecektir” dedi.