Avrupa’dan Adana’ya plastik çöp ithalatı: Kanserojen madde miktarı 400 bin kat artmış durumda

Avrupa’dan Adana’ya plastik çöp ithalatı: Kanserojen madde miktarı 400 bin kat artmış durumda

Adana, Avrupa’dan ithal edilen plastik atıkların yol açtığı çevresel tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, bu atıkların çevre ve halk sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla kapsamlı bir araştırma yaptıklarını belirtti. Ataş, “Greenpeace Türkiye olarak çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana il sınırları içerisinde yasa dışı olarak dökülüp açıkta yakıldığı alanlardan toprak ve su numuneleri alarak detaylı bir bilimsel araştırma yaptık. Araştırma raporunda çarpıcı verilere ulaştık” dedi.

Araştırma sonucunda, Adana’nın çeşitli bölgelerinden alınan toprak, kül ve nehir dibi çamuru örneklerinde, plastiklerin yanması sonucu ortaya çıkan zehirli kimyasallar tespit edildi. Numunelerde, kanser gibi sağlık problemlerine yol açan dioksin ve furanların bulunduğunu belirten Ataş, “Adana’da tespit edilen dioksin ve furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzeydedir” uyarısında bulundu.

Ataş, araştırmada yer alan başka bir kritik bulguya da dikkat çekti. Raporda yer alan poliklorlu bifenil (PCB) konsantrasyonlarının, kontrol amaçlı alınan toprak numunesinden 30 bin kat fazla olduğu belirtiliyor. Ayrıca, kurşun miktarının çocuklarda sinir sistemi ve öğrenme sorunlarına yol açacak kadar yüksek olduğu vurgulandı. Ataş, polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) miktarının da kontrol amaçlı alınan toprak numunesinden 35 kat fazla olduğunu söyledi.

Ataş, dioksin ve furanların hayvan ve insan vücudunda yüksek oranda birikme eğiliminde olduğunu belirtti. Ataş, “Dioksin ve furanlar, hayvan ve insan vücudunda yüksek oranda birikme eğilimindedir ve çok küçük dioksin yoğunlukları bile çevre ve insan sağlığı üzerinde önemli yan etkilere neden olabilir. Özellikle Adana’da yasa dışı plastik atık yakma faaliyetlerinin tarım alanları, sulama kanalları ve yerleşim yerlerinin yakınında gerçekleştiğini bildiğimizden, bu kadar yüksek bir oranın insan ve çevre sağlığı üzerindeki risklerinden endişeliyiz” dedi.

Exit mobile version