Böyle Giderse Ne Temiz Su Ne De Temiz Hava Kalacak! Bir Gecede 500 Bin Metrekarelik Orman…

Böyle Giderse Ne Temiz Su Ne De Temiz Hava Kalacak! Bir Gecede 500 Bin Metrekarelik Orman…

2018 yılında Orman Yasası’na eklenen 16. madde ile binlerce hektarlık alan orman sınırları dışına çıkarılırken, bu alanların ne için kullanılacağı ve neden ormanlık alan dışına alındığı hakkında bir açıklama yapılmıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan 28 Haziran tarihli kararname ile Artvin’de 9 bin, Bitlis’te 17 bin, İzmir’de 286 bin, İstanbul’da ise 181 bin 637, yani toplamda 493 bin (49 hektar) metrekarelik alan orman statüsünden çıkarıldı.

İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Artvin başta olmak üzere, son 6 yılda 4 bin hektar alanın, orman statüsünden çıkarılması hakkında konuşan onunun uzmanları, bu alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının rant faaliyetlerine hizmet ettiğini belirtirken, aynı zamanda anayasaya da aykırı olduğunu dile getirdi.

Artı Gerçek’ten Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Türkiye’de son altı yıldır bazı ormanlık alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının 2018 yılında Orman Kanunu’na eklenen ek 16. madde ile doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.

Erdönmez, orman sınırları dışına çıkarılan alanların büyük çoğunluğunun üzerinde ağaç bulunmayan, taş ve kayalardan oluşan yerler olduğunu ve bu alanların yerleşime uygun olduğu gerekçesiyle bu işlemin yapıldığını belirterek, “Bu süreçle orman sınırları dışına çıkarılan alanların çoğunda artık binalar var. Ancak Türkiye’de yerleşime uygun bir orman alanı bulunmuyor. Maddede taşlık ve kayalık alanlardan bahsedilse de, bu alanlar da orman ekosisteminin bir parçasıdır. Kaldı ki bir orman alanı kendi kendine orman vasfını kaybetmez. Orman sınırları içinde kalan bir alan yerleşime dönüştürülüp konut yapıldıysa, bu Orman Kanunu’na aykırıdır. Bu durumda, bu kanuna aykırı faaliyetler gerçekleşirken Orman Genel Müdürlüğü ne yapıyordu diye sormak gerekir. Dolayısıyla burada bir sorun var” dedi.

Doç. Dr. Erdönmez, ek 16. madde yürürlüğe girdiğinden bu yana orman sınırları dışına çıkarılması talep edilen alanlara ilişkin İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nde 10 binden fazla dilekçe beklediğini de ekledi.

Erdönmez, ek 16. maddenin istismara açık olduğunu belirterek, “Bazı kişiler orman sınırları içindeki alanlara göz koyuyor ve bu alanlar siyasi otorite tarafından ek 16. madde kapsamında orman sınırları dışına çıkarılıyor. Örneğin, Erdoğan, AKP’nin Muğla’dan belediye başkan adayı olan Aydın’ın Bodrum’daki villasına eklediği kaçak yapılar için orman sınırını değiştirmişti. Bu işlem Anayasa’nın 169. maddesine aykırıdır. CHP, bu yasanın yürürlüğe girdiği 2018 yılında AYM’ye başvurdu ancak talep reddedildi” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version