Buğday alım fiyatları yükselecek mi? TMO’dan çiftçilerin beklediği açıklama: Zam geliyor mu?

Buğday alım fiyatları yükselecek mi? TMO’dan çiftçilerin beklediği açıklama: Zam geliyor mu?

TMO tarafından belirlenen buğday alım fiyatlarına değinen Güldal,”Ekmeklik buğdayda ton başına, 1. grup 9 bin 750 lira, 2. grup 9 bin 250 lira, 3. grup 8 bin 750 lira ve düşük vasıflı ise 8 bin liradır. Makarnalık buğdayda ise 1. grup 10 bin 500 lira, 2. grup 10 bin lira, 3. grup 9 bin 500 lira ve düşük vasıflısı ise 8 bin 750 liradır. Görüldüğü üzere kaliteli buğday üretimi teşvik edilmektedir. Buğdayda ton başına 1750 lira olan destekten Çiftçi Kayıt Sistemi‘ne kayıtlı ve satışını belgelendiren bütün çiftçiler faydalanabilecek.” dedi.

Bazı yorumlarda düşük fiyatlı üretimlerin dikkate alındığını dile getiren Güldal, piyasa aktörleri tarafından düşük grup ve düşük vasıflı ürünlerin fiyatını söyleyerek piyasada düşüş olduğunu ve TMO’nun açıklaması ile birlikte piyasa düştü algısının doğru olmadığını aktardı. Buğday fiyatları hasat oranı arttıkça piyasa şartları gereği ile miktarda düşüş olabildiğini dile getiren Güldal, “Şayet fiyat açıklanmamış olsaydı üreticilerimiz aleyhine fiyat oluşumları ortaya çıkabilecekti. Dolayısıyla üreticilerimizin buna kesinlikle itibar etmemelerini rica ediyoruz. Üreticilerimiz tereddütleri halinde TMO işyerlerinden ürünlerinin kalitesi ve fiyatı noktasında destek ve bilgi alabilirler.” ifadelerini kullandı.

Hububat alımlarında verim ve maliyet unsurları dikkate alınarak belirlenen fiyatlara dikkat çeken Güldal, fiyatların 2024 yılı kapsamında bakanlık, akademisyenler ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından ülke tarafından ortalama veriler ve maliyet unsurlara dikkate alınarak belirlendiğini söyledi.

Buğday alım fiyatlarının desteklerle birlikte maliyeti çok üzerinde olduğunu dile getiren Güldal, maliyet hesapları doğrultusunda üreticilerin maliyetlerini düşürmek amacıyla veriler mazot, gübre ve tohum destekleri olmak üzere birçok alanda sürdürülebilirliği arttırmak amacıyla faaliyet gösterildiğini belirtti. Alım fiyatlarının gerçek maliyetler ile birlikte üretime sürdürülebilirliği, iç ve dış piyasa fiyatları ile birlikte tüketici fiyatlarının dikkate alınarak belirlendiği vurgulandı.

Exit mobile version