Burası Ekvador değil Türkiye! O ilimiz fabrika gibi üretiyor, her yere gönderiliyor: Türkiye’nin üretim merkezi oldu

Burası Ekvador değil Türkiye! O ilimiz fabrika gibi üretiyor, her yere gönderiliyor: Türkiye’nin üretim merkezi oldu

Mersin, özellikle Anamur ilçesiyle muz üretiminde öncü bir konumda bulunuyor. Türkiye genelinde yılda üretilen 950 bin ton muzun 500 bin tonu bu bölgeden elde ediliyor. Yaklaşık 70 bin dekarlık bir alanda üretim yapılan Mersin’de, Anamur ilçesi bu üretimin büyük kısmını gerçekleştiriyor. Özellikle coğrafi işaret tescilli ‘Anamur Muzu’, hem kalitesi hem de aromasıyla öne çıkıyor.

Anamur’da 37 bin dekarlık alanda üretilen muzlar, bölgeye 4,5 milyar TL’lik bir gelir kazandırıyor. Bu üretimle birlikte, Türkiye’nin muz ithalat ihtiyacı da büyük oranda azalıyor. Hasat süreci Ekim ayında başlıyor ve Mart ortalarına kadar devam ediyor. Anamur’da yetiştirilen muz, bölgenin ana geçim kaynağı olurken, Mersin’in ve Türkiye’nin ekonomik gücünü artırıyor.

Muzlar, doğal yöntemlerle hem örtü altı hem de açık alanlarda yetiştiriliyor. Hasat edilen muzlar önce hevenk olarak kesiliyor, ardından işleme tesislerine götürülerek işleniyor. Tartıldıktan sonra taraklara ayrılan muzlar, yıkandıktan sonra kasalara yerleştiriliyor ve sarartma odalarına gönderiliyor. Burada 7-10 gün boyunca olgunlaşan muzlar, Türkiye’nin dört bir yanına, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Gaziantep ve Van olmak üzere sevk ediliyor.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in muz üretimindeki önemine dikkat çekerek, Türkiye genelindeki üretimin yüzde 50’sini karşıladıklarını belirtti. Bu üretimin yarısından fazlasının Anamur’da gerçekleştiğini ifade eden Pehlivan, Anamur muzunun tadı ve aromasıyla öne çıkan, coğrafi işaretli bir ürün olduğunu vurguladı.

Exit mobile version