Çıplak arama iddialarını reddeden Bakan Tunç’a gençlerden tepki: Detaylı arama kılıfıyla çıplak arama yapıldı

Çıplak arama iddialarını reddeden Bakan Tunç’a gençlerden tepki: Detaylı arama kılıfıyla çıplak arama yapıldı

TRT World programına katılarak İsrail’e giden petrolü protesto eden dokuz gencin gözaltı ve cezaevi süresince açlık, şiddet ve çıplak aramaya maruz bırakıldığını ANKARAGÜNDEM gündeme taşıdı. Yaşanılan hak ihlalleriyle ilgili gelen kamuoyu tepkisinden sonra Adalet Bakanlığı devreye girerek cezaevinde yedi kadının başörtü ve feracelerini kesen ceza infaz memurlarını görevden aldı. Gençler, avukatlarının tutuklama kararına itiraz dilekçesi vermesinin ardından cuma akşamı tahliye edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, kadınların beyanına rağmen çıplak arama iddiasını reddetmesi ise tartışma konusu oldu.

Nehirden denize özgür Filistin dediğimiz için tıkıldığımız zindanlarda yaşadığımız her bir mağduriyetin hesabını yargı önünde soracağımız gibi Filistin halkının yaşadığı zulme en ufak katkı sağlayanlardan da hesap soracağız. Çünkü bizim canımız Filistin’de katledilen hiçbir insandan daha kıymetli değildir. Bu kapsamda zindanlarda var olan boşlukların bu halkın ‘Özgür Filistin’ diyen gençleriyle değil de soykırıma iştirak edip ardından kanlı elleriyle ülkemize dönerek gündelik zevk ve sefasına devam eden çifte vatandaşlarla dolmasını temenni ediyorum.”

Çıplak arama ve şiddete dair tutanak tutan Avukat Adem Bingöl ve kötü muameleye maruz kalan protestocu gençler, Bakan Tunç’un yalanladığı iddialarıyla ilgili detayları anlattı.

TRT WORLD FORUM gibi ülkemizin prestijli bir programında Azerbaycan petrolünü ülkemiz üzerinden taşıyan Socar şirketinin CEO’’sunu konuşmacı olarak görmek vicdanımı rahatsız etti. Ülkemizden yapılan petrol sevkiyatının ve kanlı ticaretin son bulması için itiraz etmeliydim. İfade özgürlüğünün varlığına inanarak bunu yapmaya çalıştım ancak susturuldum. Gözaltı ve tutukluluk süresinde hukuka, insanlığa, vicdana aykırı onur kırıcı muamelelere maruz kaldım. Üstelik bunlardan bahsetmek zor ve onur kırıcı olmasına rağmen Adalet Bakanı dün Meclis’te bu yaşadıklarımızı yalanladı. Yalanladı ancak her şey kanıtlarıyla ortadayken bu gerçekleri değiştirmeyecek ve hukuk çerçevesinde hakkımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz.”

TBMM 2025 yılı bütçe görüşmelerinde yürütme adına söz alan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuşmasında Türkiye’nin İsrail ile ticaretini protesto eden 6’sı kadın, 3’ü erkek, 9 kişinin gözaltında çıplak arama, şiddet ve işkenceye maruz bırakıldığı iddialarının asılsız olduğunu ifade etti:

Kendilerine çıplak arama yapıldığını ifade eden Şeyma Yıldırım, Dilara Gezmişoğlu ve Sena Eliküçük, Bakan Tunç’un açıklamasını ANKARAGÜNDEM’a değerlendirdi.

Sena Eliküçük, adli ve idari süreç işlerken Adalet Bakanı’nın yaşanılan hak ihlallerini yok sayarak yaptığı açıklamayı çok talihsiz bulduğunu ifade etti. İnsan hakları avukatı olan Eliküçük, yönetmeliğin ilgili maddelerinin incelenmesi gerektiğini önerdi:

Açıklamasında, Adalet Bakanlığı’nın hak ihlalleriyle ilgili gerçekleri çarpıttığını söyleyen Eliküçük, bakanlığın soykırım suçu işledikten sonra Türkiye’ye gelen çifte vatandaşları yargılaması gerektiğini vurguladı:

Exit mobile version