Fındık üreticilerine müjde! 1’e 10 veren fındık çeşitleri tespit edildi! 1000 fındık bahçesi incelendi 13 yeni çeşit belirlendi

Fındık üreticilerine müjde! 1’e 10 veren fındık çeşitleri tespit edildi! 1000 fındık bahçesi incelendi 13 yeni çeşit belirlendi

SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir’in yürütücüsü olduğu ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ projesi, fındık tarımında ilk ıslah çalışması olarak dikkat çekiyor. Akyazı, Hendek, Karasu ve Kocaali ilçelerine bağlı köylerde yürütülen bu proje ile verim düşüklüğüne çözüm olabilecek çeşitlerin belirlenmesi amaçlanıyor.

Prof. Dr. Demir, proje kapsamında 1000’in üzerinde fındık bahçesinde kapsamlı incelemeler yapıldığını belirterek, “Bu incelemeler sonucunda, verim ve kalite özellikleri bakımından üstün 13 fındık çeşit adayı tespit ettik. 2024 yılında araştırmanın ikinci aşamasına geçerek bu çeşitlerin genetik farklılıklarını ortaya koyan moleküler genetik analizlerini gerçekleştirdik. Şimdi, bu üstün çeşitlerin aynı çevresel şartlardaki performanslarını belirlemek için bahçe tesis çalışmaları başlatılacak” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği nedeniyle fındıkta yaşanan tozlanma sorunlarına dikkat çeken Demir, özellikle ‘Çakıldak’ çeşidinde ciddi verim kayıpları görüldüğünü belirtti. Bu soruna çözüm üretmek amacıyla ‘Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi’ projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Demir, ülkemizin ilk tozlayıcı fındık çeşitlerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu kapsamda Karasu ve Kocaali ilçelerindeki fındık bahçelerinde bulunan yabani fındık tiplerinin, ‘Çakıldak’ çeşidine tozlayıcı olarak uygunluğunu araştırdıklarını belirten Demir, “Çiçeklenme zamanı, polen kalitesi, meyve ve zuruf şekli bakımından değerlendirdiğimiz tozlayıcı çeşit adaylarının ‘Çakıldak’ çeşidinin verim ve kalitesine etkilerini araştırdık. Ayrıca, polen muhafaza ve tamamlayıcı tozlama konularında lisansüstü tez çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

​​​​​​​​​​​​​​

Exit mobile version