Ün, konuşmasında milletin büyük bir ekonomik krizle boğuştuğunu belirterek, “Bugün milletimiz büyük bir ekonomik krizin pençesinde adeta inim inim inliyor. Emeklilerimiz açlık sınırının altında bir maaşla ölüme terk edilirken, esnafımız ve çiftçimiz zararına iş yapmaya mahkûm ediliyor” dedi.
Ün, siyasette ahlakın önemine dikkat çekerek, “Siyasette ahlak olursa ticarette de olur, eğitimde de olur, sağlıkta da olur. Siyasette ahlak olmazsa, siyasi yozlaşma toplumun her katmanına sirayet eder, ahlaksızlık adeta meşruiyet kazanır” ifadelerini kullandı.
2016 yılında önerilen Siyasi Ahlak Yasası’nın, siyasi nedenlerle engellendiğini hatırlatan Ün, “Siyasi ahlak yasamız olsaydı, milletin hazinesi dar kliklerin çıkarlarına kurban edilmezdi. Norveç, İsveç, Finlandiya gibi ülkelerde olmayan ama bizde sosyo-kültürel bir zemin haline getirilmiş ‘böyle gelmiş, böyle gider’ anlayışının bertaraf edilmesi istenmiyor” dedi.
Siyasi ahlak yasasının eksikliğinin sonuçlarına değinen Ün, “Siyasi ahlak yasamız olsaydı, arka kapı operasyonlarıyla milyarlarca liralık döviz satışları yapılamaz, halkımızın sırtına 1,2 trilyon yük binmezdi. Eğer siyasi ahlak yasamız olsaydı, yolsuzluk algı endeksinde 115. sıraya gerilemezdik” şeklinde konuştu.
Ün, yolsuzlukların ve deprem felaketlerinin, Siyasi Ahlak Yasası’nın olmamasından kaynaklandığını belirterek, “Gelin milletin seçimlerde feryat ederek verdiği mesajı alın, yankı odalarınızdan çıkın, kaybolan yılların telafisi için siyasi ahlak yasasını çıkarın” dedi.