Arılı dağları sırtındaki ark ve yayla çaylarını birleşmesi sonucunda oluşan bu şelale fiziki olarak iki kademeden oluşuyor. 1 kademe de akan suyun 50 metre yükseklikten hiçbir yere çarpmadan zemine dökülen ilk çavlan oluşmaktadır. Burada dökülen sular 200 metre civarında bir Gölet meydana getirirken biriken ilk çavlan suyunun taşması ile birlikte su miktarı kadarı gölden aşağı 50 metre yükseklikten akan ikinci bir çavlan oluşturuyor. Uzaktan bakıldığında bu iki kademeli taraçalı çavlandan boşalan sular 100 metre yükseklikten dökülen tek bir şelale akıyormuş hissi veriyor.
Sinop’un Erfelek ilçesinde iki ormanın birleştiği derin vadi içerisinden akan, irili ufaklı 28 şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
Türkiye’nin ziyaret edilmesi gereken 10 şelalesinden biri’ olarak gösterilen Gümüşhane Tomara Şelalesi, 40 ayrı kaynaktan dökülmesiyle eşsiz bir seremoni oluşturuyor.
Artvin ilinin Murgul ilçesinde Başköy köyünde bulunan bu Şelale ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kaya’nın içindeki 4 metre çaplı bir oyuktan akan bu şelale yüzüğe benzediği için birçok kişi orman yüzüğü adını da veriyor.