Peynir markası öncelikle ürünleri sessiz sedasız sınırlı bir sayıda geri çağırma süreci başlatırken Şubat ayından bu yana ve daha sonra satılan 60’dan fazla ürünü kapsayacak şekilde geniş bir yelpazeye yayıldı. Hamile kadınlar ve yeni doğanlar kapsamında 65 yaş ve üzeri ile birlikte bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin risk altında olduğu belirtildi.
Listeria salgını ile birlikte enfeksiyon belirtileri çoğunlukla kontamine gıda tüketiminden yaklaşık 2 hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Ateş, kas ağrısı, bulantı, yorgunluk, kusma ve ishal gibi semptomlarla kendini gösteren belirtilerin ilerlemesi durumunda daha ciddi bir sonuç olarak baş ağrısı, sert boyun, denge kaybı ve nöbetler gibi ağırlaşarak ilerlemektedir.
Kaliforniya merkezli Rizo-Lopez firması, 2014 yılından bu yana listeria salgınıyla baş ederken ABD Adalet Bakanlığı bu kararın ölümcül bir salgınla bağlantılı olarak alındığını da belirtti. BD Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi tarafından onaylandığı belirtilen karar ile birlikte hastalık kontrol ve önleme merkezlerinin söz konusu salgının 11 eyalette en az 26 kişiyi etkileyeceği aktarıldı.
Salgın nedeniyle 23 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirilirken iki kişinin hayatını kaybettiği de kayıtlara geçti. Ölümlerden birinin 2017 yılında California’da diğerinin ise 2020 yılında Teksas’ta yaşandığı aktarıldığı. CDC, 2017 ve 2021 yılları arasında salgın üzerinde yaptığı incelemeler ile birlikte belirli bir marka üzerinde yoğunlaşamamıştı Ocak ayında hawaii’de yapılan denetimler ile birlikte Rizo Brothers Aged Cotija isimli peynir markasında salgın hastalık tespit edildi. Konu hakkında yeni bir soruşturma açılırken Adalet Bakanlığı Sivil Dairesi Başkanı Brian M. Boynton, “Gıda üreticileri, sorumluluklarını yerine getirmediklerinde ve halk sağlığını tehlikeye attıklarında yaptırımlarla karşılaşacaklardır” sözlerine dile getirdi.