İPA Başkanı Gökce: İstanbul’daki yabancı nüfusu Arnavutluk nüfusundan fazla – Ankaragündem

İPA Başkanı Gökce: İstanbul’daki yabancı nüfusu Arnavutluk nüfusundan fazla – Ankaragündem

İstanbul’da nüfus her geçen gün artarken yaşam şartları da giderek zorlaşmaya devam ediyor. Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan İPA Başkanı Buğra Gökçe, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetinin 66 bin 550 liraya çıktığını ifade ederek şunları söyledi:

“1 MİLYON 300 BİN KİŞİ GECE HİÇBİR ŞEY YEMEDEN YATAĞA GİRİYOR”

“İstanbulluların yüzde 6.5’i yani yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi tüm gün ve gece hiçbir şey yemeden yatağa giriyor. Yüzde 9.1’i gece aç yatıyor. Yüzde 19.2’si maddi yetersizlikler nedeniyle evde yiyecek bulamıyor. Yüzde 67’si ise maddi yetersizlikler nedeniyle tercih ettiği gıdayı alamıyor.”

2023’te İstanbul’a 412 bin kişi taşınmış ama 581 bin kişi göç ettiğini belirten Gökce, yabancılar konusunda ise şunları söyledi:

2-2.5 MİLYON YABANCI NÜFUS

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi verilerine göre, İstanbul’da geçici koruma statüsünde 530 bin 547, ikamet izinli olarak 549 bin 220 yabancı yaşamakta. En az 397 bin 550 yabancı da vatandaşlık almış. İstanbul İl Göç Müdürlüğü’ne göre yabancı nüfusun ilçe nüfusunun yüzde 20’sine ulaştığı ilçeler (Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Esenler, Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece, Sultangazi, Zeytinburnu) yeni yabancı ikametine kapatılmış durumda. Sadece bu ilçelerin yüzde 20’si bile 1 milyon kişiyi aşmış durumda. İSKİ bugün 16 milyon nüfusa değil 20 milyon nüfusa su veriyor. Turistler ve yabancı aboneler de dahil edildiğinde İstanbul’da 2-2.5 milyon yabancı olduğu ortaya çıkıyor. Sadece İstanbul’daki yabancı nüfusu Arnavutluk nüfusundan fazla. Çok kısa sürede bu kadar büyük bir nüfus girişinin ihtiyaç duyduğu altyapı da sağlanamaz, bu nüfusun talep ettiği konut ve gıda gibi temel ürünlerde de aynı oranda artış olmaz. Bu nüfus, tüm altyapınızdan faydalanıyor ama şehrin nüfusunun içinde görünmediği için bütçeden de yeterli kaynağı alamıyorsunuz.

Kaynak: Ankaragündem.com

Exit mobile version