İstanbul ve çevresi peş peşe sallanıyor: Marmara Fayı harekete geçti mi? Uzman isimden dikkat çeken açıklamalar

İstanbul ve çevresi peş peşe sallanıyor: Marmara Fayı harekete geçti mi? Uzman isimden dikkat çeken açıklamalar

İstanbul ve çevresinde art arda yaşanan depremler, vatandaşları tedirgin ederken, gözler uzman isimlere çevrildi. Son olarak Marmara Ereğlisi ve Silivri arasında meydana gelen depremin ardından, Prof. Dr. Osman Bektaş’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar, dikkat çekti. Peki, Marmara Fayı gerçekten harekete geçti mi? İstanbul’da büyük bir deprem riski var mı? İşte, tüm bu soruların yanıtları ve uzman yorumları…

Prof. Dr. Osman Bektaş, dün Marmara Ereğlisi ve Silivri arasında meydana gelen 3.5 büyüklüğündeki depremi “M3,5 MARMARA- TEKİRDAĞ ÇUKURU DEPREMİ” olarak tanımladı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu depremin Kuzey Marmara Fayı’nın en kolay sürüklenerek (creep) deprem enerjisi harcadığı bir yerde gelişen olağan bir deprem olduğunu belirtti. Bektaş, “An itibarıyla, olası İstanbul depremine işaret edecek, panik oluşturacak, hiçbir sismik kanıt yoktur” ifadelerini kullanarak vatandaşların içini rahatlattı.

Geçtiğimiz hafta Avcılar’da yaşanan 3 büyüklüğündeki depremi de değerlendiren Prof. Dr. Bektaş, bu depremin Kuzey Marmara Fayı’nın “creep” kısmı ile kilitli olan Adalar Fayı arasındaki olağan bir deprem olduğunu ifade etti. “1963 M6,3 ADALAR depremiyle ilgili denizaltı fay kırılmasına ait gözlemler ve yeni deprem odak mekanizması çözümleri, Zayıf Adalar Fayının kilitlenme durumunu sorgular” sözleriyle, bu fay hattının gelecekteki potansiyel tehlikesine dikkat çekti.

Peki, bu depremler Marmara Fayı’nın harekete geçtiği anlamına mı geliyor? Prof. Dr. Osman Bektaş’ın açıklamaları, her iki depremin de olağan olduğunu ve şu an için büyük bir deprem tehlikesine işaret etmediğini gösteriyor. Ancak, Adalar Fayı’ndaki kilitlenme durumunun sorgulanması, bu bölgede dikkatli olunması gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu tür depremlerin, büyük depremlerin habercisi olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak, sürekli olarak fay hatlarını takip etmenin ve gerekli önlemleri almanın önemine vurgu yapıyor.

Exit mobile version