Aydın’ın Nazilli ilçesinin Aksu Mahallesi’nde üretilen kestane şekeri, yıllardır Japon pazarının en çok tercih ettiği tatlardan biri oldu. 15 yıldır Japonya’ya kestane şekeri ihraç eden işletmeci Ersan Çetin, “Japonlar kestane şekerine çok düşkün ve oldukça seçici. Ancak biz, glikoz ve katkı maddesi kullanmadığımız için Japonlar sadece bizden kestane şekeri alıyor” diyor. Türkiye’deki kestane üretiminin yaklaşık %30’unu karşılayan Aydın’ın Nazilli ilçesi, özellikle “Şekerci Kestanesi”yle ünlü. Yüksek kaliteli kestane şekerinin üretildiği bu bölgedeki işletmeler, yılda 400-500 ton kestane şekeri üretiyor.
Japonya, Aydın kestane şekerinin en büyük pazarını oluşturuyor. Ersan Çetin, Japonlara kestane şekeri beğendirebilmenin çok zor olduğunu belirtiyor: “Japonlar çok titiz ve her zaman en iyisini tercih ediyor. Bizim sırrımız, sadece doğal pancar şekeri kullanarak ve glikoz eklemeden kestane şekerini üretmemiz. Bunun yanında, üretimimizi tamamen el işçiliğiyle yapıyoruz, bu da bizim farkımızı ortaya koyuyor.”
İşletme, yılda yaklaşık 4-5 konteyner kestane şekeri ihraç ediyor ve ürünler genellikle Japonya dışında, İspanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Ersan Çetin, Türkiye iç pazarında da ürünlerinin rağbet gördüğünü, özellikle büyük şehirlerdeki zincir marketlerde kestane ve kestane şekerinin satıldığını belirtiyor. “İzmir, Bursa, Samsun, Antalya, Ankara, İstanbul gibi illere kestane gönderiyoruz” diyen Çetin, talepleri karşılamak için üretimi hız kesmeden sürdürüyor.
Aydın’ın Nazilli ilçesindeki Aksu ve Işıklar Mahallelerinde üretilen “Şekerci Kestanesi”, en kaliteli kestaneler arasında yer alıyor. Kestaneler, ilk önce kuyularda bekletilerek, dikenlerinden arındırılıyor. Ardından sıcak suda haşlanıp tek tek el işçiliğiyle kabuklarından ayrılıyor. Haşlanan kestaneler, özel şuruplarına daldırılarak bir gün dinlenmeye bırakılıyor ve ardından ambalajlanıp satışa sunuluyor.