10 AĞAÇLA BAŞLADI
Uysal, bir dönüm serada 10 ağaçla başladığı serüvenine, 185 ağaçla devam ederek Tayland’dan getirdiği Kakdam (Sri Siam) cinsi papaya üretmeye başladı. Yıl boyunca meyve veren bu ağaçlardan, tanesi 1-7 kilogram arasında değişen ürünler elde eden Uysal, yeni cinsle birim alandan daha fazla kazanç sağlıyor.
Papayanın sarı meyvesi meyve olarak, yeşili ise sebze olarak satılıyor. Uysal, lif oranı, vitamin, mineral ve güçlü antioksidan özellikleriyle dolu bu meyvenin ticari boyutunu artırarak yıllık 50-60 kilogram ürün aldığını belirtiyor. Türkiye’de yaşayan Tayland ve Endonezyalıların papayayı yoğun bir şekilde tercih ettiğini vurgulayan Uysal, kendi yetiştirdiklerinin yanı sıra diğer üreticilerden de ürün alarak talebi karşılamaya çalıştığını ifade ediyor.
YILIN 12 AYI MEYVE VERİYOR
Başlangıçta iki tür papaya denediklerini ancak istenilen sonuca ulaşamadıklarını dile getiren Uysal, “Seradaki tüm ürünleri iki kez sökmek zorunda kaldık. Tayland’dan getirdiğimiz tohumları profesyonel fidecilerde çimlendirdik ve yeni türde büyük başarı elde ettik. Bu ürün, yılın 12 ayı meyve veriyor ve getirisi oldukça yüksek!” dedi.
HEM SALATASI HEM REÇELİ YAPILIYOR
Thipphawan Uysal, papayayı çok sevdiğini, Tayland’da salatasının sık tüketildiğini ve kahvaltıda reçelini yaptığını belirtiyor. Papayanın sarısı meyve, yeşili ise sebze olarak satılıyor. Uysal, “Gürcistan, Irak ve Bulgaristan’a gönderiyorum. Özellikle Gürcistan’dan yoğun bir talep var; orada birçok Uzak Doğu restoranı var. Türkiye’de yaşayan Uzak Doğululardan da talep oldukça fazla.” şeklinde konuştu.