Medyascope’tan Mert Gümüş’ün haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, hissedilen sıcaklıkların artmasının nedeninin sadece iklim değişikliği ile açıklanamayacağını söyledi. Küresel ısınmayla hava sıcaklığının yaklaşık bir derece civarı arttığını söyleyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaz mevsiminde olduğumuzu ve sıcaklıkların çok da anormal durumda olmadığını vurguladı.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, hissedilen sıcaklıkların bu kadar fazla olmasının nedenlerinin başında, ‘kent ısı adası etkisi ve kentteki betonlaşmanın’ geldiğini aktardı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bu durumun sıcaklık ortalamasını yaklaşık 10 dereceye kadar artırabileceğini söyledi.
Türkiye’de yaz mevsimi ortalamasının 30 derece civarında seyrettiğini hatırlatan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, alçak ve yüksek basınç ile ısınan olukların, yaz aylarında hava sıcaklıklarını günden güne değiştirebileceğini dile getirdi.
Dünya genelinde aşırı sıcaklar etkili olmaya devam ederken, özellikle hissedilen sıcaklıklarda Dubai ve Kuveyt rekor seviyelere ulaştı. Kuveyt, 49.3 derece ile haziran ayında dünyanın en yüksek üçüncü sıcaklığını kaydetti. Geçtiğimiz hafta sıcaklık 51 dereceye yükselirken, ülkenin daha önce kırdığı 54 derecelik rekora tehlikeli şekilde yaklaştı.
Dubai de benzer şekilde aşırı sıcak hava dalgasının etkisi altında. ABD merkezli hava durumu servislerine göre sıcaklık 43 derece olarak kaydedilse de, hissedilen sıcaklık 62 dereceyi zorluyor. Bu tehlikeli derecede yüksek bir rakam. Kaydedilen hava sıcaklığından çok daha sıcak bir ısı endeksi oluşturan yoğun hava sıcaklığı ve yüksek nemin birleşiminden kaynaklanıyor.
İstanbul, İzmir, Adana, Hatay, Gaziantep, Ankara, Antalya ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte hissedilen sıcaklık 40 dereceyi buldu. Diğer yandan, sıcak hava dalgasının etkisi altına aldığı İzmir’in ilçeleri Gaziemir, Buca, Foça ve Bergama’da çok sayıda orman yangını çıktı. Yangınlar nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı’nda hava trafiği aksadı.