Mansur Yavaş’tan Bahçeli’ye Öcalan tepkisi: ‘Kimsenin Türkiye’ye hiçbir şeyi dayatma hakkı yok’

Mansur Yavaş’tan Bahçeli’ye Öcalan tepkisi: ‘Kimsenin Türkiye’ye hiçbir şeyi dayatma hakkı yok’

Çözüm süreci anketi: Seçmen Bahçeli’nin çıkışına tepkili, MHP seçmeninin yüzde 72’si karşı

Yavaş, Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu, bu nedenle yapılan her adımın hukuk çerçevesinde atılması gerektiğini ifade ederek, “Varsa böyle bir plan, proje bunların hem halka iletilmesi hem de Meclis’te grubu olan herkesle paylaşılması lazım.” dedi.

Cumhuriyet’in 101’inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yavaş, Bahçeli’nin açıklamalarına yönelik eleştirilerini sürdürdü.

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın bir muhatap olarak kabul edilmesinin Türkiye’nin hukuk sistemine aykırı olduğunu belirten Yavaş, şunları söyledi:

“Bazı şeylerin halka da sorulması lazım. Bir başkasına karşı işlenen suçu, birisinin affetmesi gibi şeyler mümkün değildir. Toplum bu konuda çok acı çekmiştir. Elbette ki bence eksik görülen şey şurada; ortak yaşama iradesi olmasaydı bu toplum şimdiye kadar çoktan ayrışırdı. Bunların toplumdaki ortak yaşama iradesini yaraladığını düşünüyorum. Kim hangi grubun temsilcisidir, neye göre temsilcidir, bu yetkiyi kimden almıştır? Bu kime sorulmuştur? Bunların hepsi tartışma konusudur.

Bahçeli’nin çağrısına yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sessiz kalması hakkında gelen soruya da yanıt veren Yavaş, “Cumhurbaşkanı’nın bu konuda hiçbir şey söylememesi, sanki başka bir kanadın harekete geçirdiği bir olay var gibi geliyor. Bunlar ulu orta konuşulacak şeyler değildir. Varsa bir şey Meclis’teki bütün grup başkanvekillerinin yan yana gelip, tartışılarak, daha sonra toplumun önüne getirilmesinde fayda var.” şeklinde konuştu.

Daha önceki çözüm sürecinin başarısız olmasının en büyük nedeninin, sürecin şeffaf yürütülmemesi olduğunu belirten Yavaş, “iki kişiden başka hiç kimse plan nedir bilmiyordu. Bu nedenle başarıya ulaşmadı. ‘Çözeceğiz’ derken daha da bozdular. Askerde ‘yapamıyorsan, dokunma bozuk kalsın. Çünkü tamir etmeye kalkarsan daha da bozarsın’ diye söz vardır. Bu uygulanan çözüm süreci bu sonucu doğurdu. 800 kadar asker ve polisimizin kanı hala orada duruyor.” dedi.

Exit mobile version