Marmara veya İstanbul değil: O fay hattı her an kırılabilir! Yoshinori Moriwaki, bir kez daha o bölgeye dikkat çekti

Marmara veya İstanbul değil: O fay hattı her an kırılabilir! Yoshinori Moriwaki, bir kez daha o bölgeye dikkat çekti

Türkiye’de yıllardır çalışmalar gerçekleştiren Japon yüksek inşaat mühendisi ve mimar Yoshinori Moriwaki, panelde ülkenin deprem konusunda mevcut durumu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin deprem hazırlığı konusunda eksik olduğunu ve tedbirleri artırması gerektiğini belirten Yoshinori Moriwaki, Adana’dan Kıbrıs’a doğru uzanan fay hattındaki tehlikeye dikkat çekti.

Yoshinori Moriwaki, “Elazığ’dan sonra Kahramanmaraş ve Hatay’da depremler oldu. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın batı kolu olarak Adana’dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” dedi.

Denizde deprem tehlikesini de hatırlayan Yoshinori Moriwaki, “Türkiye’de tsunami tehlikesi fazla olmasa da denizde deprem olursa tsunami ihtimali ortaya çıkabilir. Japonya’da, Pasifik’te tsunamiler oldukça yaygındır. Türkiye’de böyle bir durum yok ancak yine de dikkatli olunmalı” şeklinde konuştu.

Erzincan’da 1939’daki büyük deprem bu süreci başlattı ve 1990’lar boyunca Türkiye’de birçok büyük deprem yaşandığını söyleyen Yoshinori Moriwaki, şöyle konuştu:

“Doğu Anadolu Fay Hattı boyunca birçok yer etkilendi. Kahramanmaraş’tan sonra Hatay’a kadar uzanan bir fay hattı domino etkisi oluşturuyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca da büyük depremler yaşandı. 1999 Gölcük Depremi bunlardan biridir ve Yalova’ya kadar olan bölgeyi etkiledi.

İstanbul’da ise 1509 yılında büyük bir deprem yaşandı ve Osmanlı döneminde İstanbul’un surlarını yıktı. 1760’da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye’deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul’da da büyük bir deprem bekleniyor.”

Exit mobile version