Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun’un Dünya gazetesinde yer alan makalesine göre, emeklilik statüsü, çalışanın son 2520 gün içerisinde en fazla prim ödediği sosyal güvenlik statüsüne göre belirleniyor. Bu statüler 4/A (SSK), 4/B (Bağ-Kur), 4/C (Emekli Sandığı) ve banka sandıkları olabilir. Örneğin, son 2520 günde en çok 4/A’ya prim ödeyen bir çalışan, SSK’dan emekli olma hakkı kazanıyor.
08.09.1999 tarihine kadar sigortalı olan kadın ve erkekler, SSK ya da banka sandıklarından emekli olmak için prim gün sayılarını tamamlamalı. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıllık sigortalılık süresi şartı bulunuyor. Kadınlar Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında 7200 gün, erkekler ise 9000 gün prim ödemek zorunda.
Emekli olmak isteyenler için başvuru süreci, bağlı bulundukları sosyal güvenlik statüsüne göre değişiklik gösteriyor:
SSK’lılar İçin: İşveren tarafından Kod 8 ile işten çıkış yapıldıktan sonra, E-Devlet üzerinden ya da SGK’ya yazılı talepte bulunarak emeklilik başvurusu yapılabiliyor. Emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edilecekse, ertesi gün Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile işe tekrar giriş yapılabiliyor.
Bağ-Kur’dan Emeklilik: Prim gün sayısı tamamlandıysa ve tüm borçlar ödenmişse, E-Devlet üzerinden ya da SGK’ya yazılı olarak emeklilik başvurusu yapılabilir. Emekli olduktan sonra Bağ-Kur primi ödemez ve aylığından kesinti yapılmaz.
Emekli Sandığı: Prim gün sayısı ve sigortalılık süresi tamamlanmışsa, çalışılan kuruma emeklilik başvurusunda bulunulabilir.