Or-Gi Havalimanı’nı çöküyor! Trabzon Stadyumu’ndan sonra kanıtlandı: Kuzeyinde çökme, güneyinde yükselme var

Or-Gi Havalimanı’nı çöküyor! Trabzon Stadyumu’ndan sonra kanıtlandı: Kuzeyinde çökme, güneyinde yükselme var

3 Kasım 2021’de yayınlanan “Geocarto International” dergisindeki makaleye göre, Trabzon’daki stadyum ve çevresindeki alanlarda yoğun çökme ve yükselme gözlemlendi. Bazı bölgelerde yılda 9.7 milimetreye kadar çökme, bazı yerlerde ise 3.9 milimetreye kadar yükselme tespit edildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, bu bilimsel verilerin önemine dikkat çekerek stadyumda yapısal sağlık izleme sistemlerinin kurulmasını önerdi.

Benzer sorunlar Ordu-Giresun (Or-Gi) Havalimanı’nda da tespit edildi. Sözcü’nün ulaştığı 2021 Eylül tarihli Engineering Failure Analysis dergisinde yayımlanan çalışmada, Ordu-Giresun Havalimanı’ndaki yüzey deformasyonları detaylandırıldı. Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Saygın Abdikan ve Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Dr. Çağlar Bayık’ın hazırladığı makalede, havalimanının yüzeyindeki deformasyonun 2011’de temeli atılan ve 2015’te faaliyete geçen yapıda gözlemlendiği belirtildi.

Yapılan analizler, Ağustos 2017 ile Şubat 2019 arasında Ordu-Giresun Havalimanı’nda yılda -14 ila +9 milimetre arasında deformasyon olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, dolgu alanının yer yer çökme ve yükselme göstermesi nedeniyle yapının üst yapısında kırıcı etkiler oluşabileceğini belirtiyor. Ayrıca, havalimanının deniz üzerine dolgu ile inşa edilen arazinin hareketli ve jeolojik olarak hassas bir yapıya sahip olduğu vurgulandı.

Ulaştırma Bakanlığı, 2012 tarihli raporunda bölgenin sağlam zemin özelliği göstereceğini ve zamana bağlı oturma problemlerinin olmayacağını belirtmişti. Ancak yapılan güncel çalışmalar, bu beklentilerin aksine hareketliliğin gözlemlendiğini ortaya koydu. Havalimanının kuzey bölgesinde çökmeler, güney bölgesinde ise yükselmeler tespit edildi.

Exit mobile version