Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin 23. Olağan Genel Kurulu’ndaki konuşmasında bazı muafiyet ve istisnaların gözden geçirileceğini, bu çalışmanın tamamlandığını ve iki hafta içinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurmuştu.
Resmi Gazete’nin 4 Haziran tarihli sayısından Anayasa Mahkemesi (AYM), varlık yönetim şirketlerinin belirli harçlardan süresiz olarak muaf tutulmasını öngören düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nden kritik karar: Varlık yönetim şirketlerinin harç muafiyeti Anayasa’ya aykırı
AYM, önceki kararlarında, varlık yönetim şirketlerine beş yıl süreyle tanınan harç muafiyetinin makul ve nesnel bir nedene dayandığını kabul etmişti. Ancak, bu muafiyetin süresiz hale getirilmesinin orantısız bir avantaj sağladığı ve diğer teşebbüsler aleyhine ölçüsüz bir farklılık oluşturduğunu belirtti.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143. maddesinin 7338 sayılı Kanun’un 58. maddesi ile değiştirilen altıncı fıkrasında yer alan “…492 sayılı Harçlar Kanunu’na göre ödenecek harçlardan,…” ibaresinin iptaline hükmetti.
Söz konusu karara ilişkin ANKARAGÜNDEM’a konuşan Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı, Yozgat Yerköy Asliye Hukuk Mahkemesi varlık yönetim şirketlerinin harçlarla ilgili kısmını eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle AYM’ye taşıdığını belirtti.
Batı, yeni gelişmenin bundan sonra kurumlara ve kişilere tanınmış muafiyet ve istisnaları etkiyebileceğini belirtti ve “Kurumlara ve kişilere tanınmış sınırsız muafiyet ve istisnaları hakimler fark ederse Anayasa Mahkemesi bu kararı baz alarak diğer hepsini de iptal edebilir” dedi.