Tasarruf uğruna Türkiye’nin ciğerleri yanıyor: 20 ihalenin bedeli bir Mercedes’e denk

Tasarruf uğruna Türkiye’nin ciğerleri yanıyor: 20 ihalenin bedeli bir Mercedes’e denk

Yaz aylarının gelişi ve artan hava sıcaklarıyla birlikte Türkiye’nin korkulu rüyası orman yangınları geri döndü. Türkiye’nin ciğerleri bir bir yanarken orman yangınlarıyla mücadele alanındaki ihalelerin “tasarruf” kapsamında iptal edildiği ortaya çıktı. Konuyu gündeme getiren DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ANKARAGÜNDEM’a konuştu. Ekmen, yetersiz inceleme ve kategorik karar verme sonucu böyle bir kararın alındığını tahmin ettiğini söyledi ve “Enine boyuna incelese hiçbir bürokrat bu kararın altına imza atmaz” dedi.

İhaleler iptal edildiği için tabloda projelerin maliyeti yer almıyor. Ancak daha önce ihale edilmiş, maliyeti belirlenmiş ihalelerin ortalama maliyeti 700 bin TL ila 1,5 milyon TL arasında değişiyor.

Tasarruf kapsamında iptal edilen ihalelerden biri, Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi, Balıköy beldesine yapılacak olan jeomembranlı kesik konik yangın havuzu yapım işi. Geçtiğimiz yıl Balıköy’de yedi ayrı bölgede çıkan orman yangını ancak sekiz saatte söndürülebilmişti.

İptal edilen ihalelerden biri de Adana Karaisalı’ya yapılması planlanan yangın gözetleme kulesi, enerji nakil hattı ve yıldırımdan korunmak için topraklama yenilenmesi işi. İhalenin sözleşme bedeli 567 bin 160 TL. Karaisalı’da çıkan son orman yangınıysa Kütahya Balıköy’deki orman yangını kadar uzak tarihli değil, yaklaşık üç hafta önce…

İptal edilen bir diğer ihaleyse Manisa Akhisar’da yapılması insansız hava aracı üs merkezinin yapımıyla ilgili. Pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalenin her ne kadar ‘ivedilikle’ yapılmasının zorunlu olduğu belirtilse de ihale tasarruf kapasmında iptal edilmiş durumda…

Exit mobile version