Centerra Gold Türkiye Müdürü Davit Bickford, Türkiye’nin altın rezervlerine sahip olmasının ekonomik avantajlarını vurguladı. Dünya Altın Konseyi’nin Kasım ayında yayımladığı rapora atıfta bulunan Bickford, 2021 yılında 31 üye şirketin ev sahibi ülke ekonomilerine toplam 57,5 milyar dolarlık doğrudan mali katkıda bulunduğunu belirtti. Bu katkının 35,4 milyar doları ülke içi tedarikçilere, 11,7 milyar doları çalışanlara, 10 milyar doları hükümetlere yapılan vergi ödemelerinden ve 450 milyon doları topluluklara yapılan ödemelerden oluşuyor.
Davit Bickford, Türkiye’nin madencilik potansiyelinin küresel ölçekte giderek daha fazla dikkate alındığını ifade etti. Türkiye’den Romanya ve Sırbistan’a uzanan Tetis mineral kuşağının, dünya genelinde keşfedilecek ilk 10 sıcak nokta arasında yer aldığını belirtti. Bickford, Türkiye’nin mevcut yıllık 40 ton altın üretiminin gelecekte 100 tona ulaşabileceğine inandıklarını söyledi.
Türkiye’de faaliyet gösteren 20’den fazla altın madeni olduğunu vurgulayan Bickford, sektörün büyümesi için yeni keşiflerin önemine dikkat çekti. Son 9 ayda Türkiye’nin altın talebinin 159,3 ton ile son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Bu büyümenin, ithalata bağımlılığı azaltarak Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğini ifade etti
Davit Bickford, Develi’deki Öksüt Madeni’nde 35 ton altın rezervi bulunduğunu açıkladı. Bu yıl Öksüt Madeninde 5,5-6 ton arasında üretim hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Öksüt Madeninin Türkiye’de finansal destek sağlayan ilk madencilik projesi olduğunu vurguladı.