Tatildeyken eviniz yıkılabilir! Binlerce ev sahibini ilgilendiren karar: Artık tebligat yapılmayacak

Tatildeyken eviniz yıkılabilir! Binlerce ev sahibini ilgilendiren karar: Artık tebligat yapılmayacak

Yeni yönetmelikle birlikte, riskli yapı tebliği süreci de basitleştirildi. Eskiden tüm hak sahiplerine kapı kapı dolaşarak tebligat yapılması gerekirken, artık riskli yapı kararı dönüşecek binaya asılarak, muhtarlığa ve e-Devlet sistemine gönderilerek bildirilmiş sayılacak. Bu karar, 15 gün boyunca binada asılı kalacak ve bu süre zarfında yapılmayan itirazlar geçersiz sayılacak. Bu yeni yöntem, sürecin hızlanmasına katkıda bulunuyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte, riskli binaların tahliye süresi de 6-9 aydan en fazla 90 güne indirildi. Hak sahiplerinin bu süre içinde binalarını boşaltmaları gerekiyor. Hukuk uzmanları, e-Devlet sistemini düzenli olarak kontrol etmeyen hak sahiplerinin bilgilendirme sürecini kaçırabileceklerine dikkat çekiyor. Özellikle şehir dışında yaşayan hak sahiplerinin, riskli yapı bildirimlerini görememe olasılığı bulunuyor. Bu nedenle, tüm hak sahiplerinin en az 10 günde bir e-Devlet sistemini kontrol etmeleri öneriliyor.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, yeni kentsel dönüşüm yasası ve yönetmeliğiyle dönüşüm sürecinin hızlanmasının hedeflendiğini belirtti. Yüksel, eskiden üçte iki çoğunlukla alınan dönüşüm kararının şimdi yüzde 51 ile alınabileceğine işaret etti. Ancak bu durumun, hak sahipleri arasında uzlaşmanın zorlaşabileceği ve toplantı yapılmadan karar alınabileceği anlamına geldiğini vurguladı. Hak sahiplerinin, dönüşüm toplantılarına katılmamaları durumunda hak kaybına uğrayabilecekleri konusunda uyardı.

Exit mobile version