Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Yaşa Kafkas, sağlığa olan faydaları ve yüksek besin değeriyle “süper besin” olarak kabul edilen mavi yemişin Türkiye’nin yedi bölgesinde de başarıyla yetiştirilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Kafkas, “Mavi yemiş için ülkemizde 100 bin ton üretim potansiyeline sahibiz” diyerek, doğru yöntem ve çeşit kullanıldığında bu hedefe ulaşılabileceğini vurguladı.
Son yıllarda Türkiye’de mavi yemişe olan talebin hızla arttığına dikkat çeken Kafkas, 2020’de Türkiye genelinde sadece 1.287 ton olan mavi yemiş üretimi, 2023’te 5.274 tona ulaştığını belirtti. Bu yıl ise üretimin 10 bin ton seviyelerine çıkması bekleniyor. Prof. Dr. Kafkas, mavi yemişin kalp ve kanser hastalıklarını önlediği, Alzheimer’ı geciktirdiği gibi faydalarının bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Ancak bu faydaların düzenli ve uzun süreli tüketimle sağlandığına da dikkat çekerek “Adeta sağlık iksiri olarak tanımladığımız bu meyvenin kalp ve kanser hastalıklarını önlediği, Alzheimerı geciktirdiği, hafıza kaybını önlediği, sakinleştirici özelliğe sahip olduğu epidemiyolojik olarak yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak burada önemli nokta mavi yemişin olumlu etkilerine ait bulgular en az 6 ay ya da 1 yıl gibi her gün bir bardak olacak şekilde düzenli olarak bu meyveyi tüketen kişilerde tespit edilmiştir.” dedi.
YETİŞTİRİCİLERE YÜKSEK GELİR POTANSİYELİ SUNUYOR
Mavi yemişin sağlığa olan faydalarının yanı sıra yetiştiriciler için de yüksek gelir getirici bir yatırım olarak öne çıktığını ifade eden Kafkas şöyle devam etti:
“Mavi yemişin üreticiler açısından popüler hale gelmesinin nedeni yüksek gelir getirmesidir. Kısa zamanda yatırım masraflarını karşılar. Farklı yetiştirme teknikleri ile yetiştirilebiliyor olması da bir avantaj sunuyor. Karadeniz gibi asidik topraklarda doğal olarak direkt toprakta, Akdeniz gibi yüksek pH’a sahip topraklarda topraksız kültürde hem açıkta hem örtü altında yetiştirilebilir. Ova ve yayla bölgelere de uygun çok sayıda çeşit zenginliği vardır. Ancak doğru çeşidi doğru yöntemle kullanmak çok önemlidir. Dolayısıyla ülkemizin 7 bölgesinde yetiştirilme potansiyeline sahip bu besinin yetiştiricilik talebi böyle artmaya devam ederse bu yıl 10 bin ton üretim, ilerleyen yıllarda ise 100 bin ton üretim hedefine ulaşabiliriz.”