Bakan Uraloğlu, OTMİ’lerin mevcut muayene istasyonlarından daha ileri seviyede hizmet vereceğini belirtti. “Trenlerin tekerlerinde oluşması muhtemel çatlak, kırık, fren sistemi hatalarıyla olağan dışı ısınmalar gibi kusurlar önceden tespit edilebilecek,” dedi. Böylece, araçlardaki kusurların büyük kayıplara yol açmadan belirlenmesi sağlanacak.
Uraloğlu, demir yollarındaki dijitalleşme ve akıllı sistemler dönüşümünün önemli bir adımı olan OTMİ’nin, güvenli, hızlı ve konforlu yolcu ve yük taşımacılığına imkan tanıyacağını vurguladı. “OTMİ sayesinde demir yolu araçlarının bakım ve onarımında dışa bağımlılığımız azalacak ve işletme maliyetlerimiz düşecek,” ifadelerini kullandı.
Bakan, OTMİ Geliştirme Projesi Protokolü’nün 2021 yılında TCDD ve TÜBİTAK RUTE arasında imzalandığını hatırlatarak, Köseköy İstasyonu’nda devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. İlk olarak geliştirilen sistemlerin 2023 yılında devreye alındığını belirten Uraloğlu, bu yıl sonuna kadar daha fazla sistemin hayata geçirileceğini duyurdu.
OTMİ ile toplanan verilerin akıllı algoritmalar ve görüntü işleme teknikleriyle analiz edilerek anomali tespiti yapılabileceğini belirten Uraloğlu, “Bir araçtan toplanan bilgilerin zaman içindeki değişimi ile bakım çalışmaları olası arızalardan önce yapılabilecek,” dedi. Bu sistemle birlikte, olası raydan çıkmaların önüne geçilmesi hedefleniyor.