Türkiye’de ilk kez o ile yapılıyor! İstanbul ve Ankara kıskanacak: 10 yerli tramvay müjdesi

Türkiye’de ilk kez o ile yapılıyor! İstanbul ve Ankara kıskanacak: 10 yerli tramvay müjdesi

Samsun’a gelecek olan tramvaylar, Türkiye’de daha önce kullanılmayan özelliklere sahip olacak. Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, “Bakanlığımız, büyükşehirlerin raylı sistem çözümlerine destek veriyor. 950 kilometreyi aşkın 12 ilimizde raylı sistem var. Bunun 470 kilometresinden fazlasını bakanlığımız gerçekleştirdi. Ama mali açılarına baktığımızda yüzde 75’inden fazlasına tekabül ediyor. Samsun’a daha önce bir raylı sistem iş birliğimiz gerçekleşmemişti. 10 yeni tramvay aracı alımı ile ilgili ilk adımın gerçekleşmesi başkanımızın takibi iledir. Tabii ki Cumhurbaşkanımızın tensibi ve talimatıyla. Biz seçimden önce de iş birliği yaptık. Teknik iş birliğini başlatmıştık. Samsun’un ulaşımıyla ilgili hangi konular var, neler yapmalıyız, neler yapılmalıdır anlamında ilk örneği bu sadece. İnşallah ikinci örneği şehir hastanesine gidecek raylı sistem hattı olacaktır. Burada bizim projenin birkaç farkı var Samsun’da. Yüzde 10 eğimle çıkan tramvay Türkiye’de başka yerde yok. Dünyada çok azdır. Yüksek eğime çıkan, yüksek motor gücü gerektiren özel araçlar Samsun’unkiler. Dolayısıyla bu motor gücünde hem de aynı zamanda yüzde 70 yerlilikle ilk defa denenecek, ilk defa başarılacak” dedi.

Yeni tramvaylarda engelliler için özel çözümler, Wi-Fi erişimi ve şarj cihazları gibi yolcu konforunu artıran özellikler bulunacak. Dr. Eyigün, “Daha önce ben 2008’lerden hatırlarım ki o zamanki yapım ihalelerimizde araç alırken yüzde 8 ile 10 civarında yerlilik şartını sağladığımızda seviniyorduk. Sonra 30’a çıkardık. Ankara metrolarında yüzde 51’e çıkardık. Daha sonra İstanbul metrolarında ve havalimanı metrolarımızda yüzde 60’ı gerçekleştirdik. Kayseri tramvayında da bunu yaptık. Şükür ki Samsun’da en yüksek yerlilik oranı olan yüzde 70’i gerçekleştireceğiz. Sözleşmemizin şartı bu. Yerli firmamızın da kazanması sevindirici ve yüzde 70 yerlilikle Türkiye’de raylar üzerinde giden ilk araçlar olacak, bu alacaklarımız” şeklinde konuştu.

​​​​​​​

Yeni tramvaylar, çevre dostu elektrikli sistemlere sahip olacak ve her biri 466 yolcu kapasitesine sahip olacak. Çift yönlü sürüş imkanı sunan bu araçlar, 42 metre uzunluğunda olacak ve mevcut filoya eklenmesiyle kapasite artışı sağlanacak. İhale bedeli ise 2 milyar lira artı KDV olarak belirlendi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Altyapı Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda 10 tane yeni trenin Samsun’a alınması noktasındaki talimatlarıyla ihale yapılmış oldu. İhaleyi de yine yerli bir firma Bozankaya firması aldı. Allah nasip ederse 24 ayda ilk trenler gelecek ama süreçten daha önce yeni trenlerimizi alalım arzusundayız. Tabii, yerlilik oranının yüksek olması, yerli bir firmanın Samsun’un trenlerini yapacak olması bizim için ayrı bir mutluluk. Samsun’un ulaşımı için 10 tane yeni trenin yapılacak, alınacak olması, bunu Cumhurbaşkanımız tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızca alınacak olması ayrı bir mutluluk. Hem Cumhurbaşkanımıza hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza hem genel müdürümüze çok kıymetli desteklerinden dolayı milletvekillerimize önceki dönem büyükşehir belediye başkanımıza huzurlarınıza teşekkür etmek istiyorum. Samsun için önemli bir fırsat olmuştur” dedi.

Exit mobile version