Türkiye’deki tartışmalı yasa teklifi: Avrupa’da hayvanlara ötanazi var mı?

Türkiye’deki tartışmalı yasa teklifi: Avrupa’da hayvanlara ötanazi var mı?

Avrupa’da hayvan hakları konusunda çeşitli düzenlemeler mevcut olsa da, sahipsiz hayvanların nasıl kontrol altına alınacağına dair ortak bir çerçeve bulunmuyor. Türkiye’nin de imzaladığı “Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi” ötanaziye yasal dayanak oluşturuyor ancak bu tedbirin “acı, ıstırap ve sıkıntıya neden olmayacak şekilde” alınmasını şart koşuyor.

Almanya, sahipsiz hayvanların popülasyonunu kontrol etmek için “yakala-kısırlaştır-sal” yöntemini veya sağlıklı hayvanlara ötanazi uygulamasını tercih etmiyor. Almanya’da sadece tedavi edilemez derecede hasta veya saldırgan hayvanlar ötanazi ile uyutulabiliyor ve bu süreç sıkı kurallara tabi. Aynı zamanda Almanya’da evcil hayvan sahipliği oranı oldukça yüksek; ülkede sahipli 10,6 milyon köpek ve 15,2 milyon kedi bulunuyor.

İspanya, İtalya ve Polonya gibi ülkelerde de ötanazi, yalnızca tedavisi mümkün olmayan hastalık durumunda uygulanabiliyor. İspanya ve Fransa gibi ülkelerde evcil hayvanlarını sokağa terk edenlere ağır para cezaları uygulanıyor.

Yunanistan ve birçok Balkan ülkesinde “yakala-kısırlaştır-sal” yöntemi yaygın olarak kullanılıyor. Ancak PETA gibi hayvan hakları örgütleri bu yönteme karşı çıkıyor ve kısırlaştırma programlarına daha fazla hız verilmesini öneriyor.

Türkiye’deki teklifin en yakın örneği Romanya’da görüldü. 2001 yılında Romanya’da başlatılan toplu ötanazi uygulaması, yakalandıktan sonra 7 gün içinde sahibi bulunamayan hayvanların uyutulmasını öngörüyordu. Bu uygulama, Avrupa genelinde büyük tepki çekmiş ve Romanya’ya yönelik Avrupa Birliği yardımlarının tartışmaya açılmasına yol açmıştı.

Exit mobile version